04 март 2013

Духът (на протестите) излезе от бутилката

Духът на протестите излезе от бутилката.

Изглежда обаче, че все пак духът ще се прибере в бутилката (или в партия).

Може и да откъсна главата на освободителя си, но няма да може да предложи бяла платнена ивица, която да лекува стари рани и болести. (Особено при вида на исканията на протестиращите.)

Революцията може и да се отложи до следващия път, когато някой пак освободи духа от бутилката.

Освен това този дух изглежда като менте. Някой каза, че народното недоволство от високите сметки за ток и парно, гюромихайловците в политиката и монополите сред първите и вторите изхвърчало като тапа от шампанско, но то се плисна по улицата и я заля като мръсна вода (поне засега).

В приказката  "Духът от бутилката", разказана от Братята Грим, дърварчето надхитрило Духа, вкарало го отново в бутилката и даже получило от него бяло платно за заличаване на рани, болести и злини.

Някои от народните приказки, събрани от братя Грим, не са подходящи за деца заради вещиците, троловете и вълците, дебнещи в  гори тилилейски "врага". Те предизвикват кошмари дори у възрастни. Не се отнася за управляващи, които са чели само "Винету". Но както "Приказката за стълбата" на Христо Смирненски е силно поучителна за всеки, решил да променя себе си чрез участие във властта, така "Духът от бутилката" се отнася за всяка самозабравила се власт.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.