26 март 2015

Богородица Кърмилница

Случайно или пък съвсем не, тъкмо пред големия християнски празник Свето Благовещение на Пресвета Богородица в публичното пространство се разгоря страстен спор за кърменето.
Майка, дала гръд на невръстното си дете да суче пред очите на многобройните посетители в столичен мол, била принудена да прекъсне храненето на бебето след молба на охраната. Казано й било, че смущава другите хора. Сега дамата съди мола с идеята да популяризира кърменето.
Но вместо да се говори за това, че твърде малко от съвременните български майки кърмят, спорът се разгоря дали това може да се прави на публично място.

Не става дума за примери като този в приказката за юнака, що бозал 25 години, а за това, че ако нещата си бяха по местата, този спор едва ли щеше да се състои.

Става дума за това, че вместо майките да бъдат чествани на Деня на трудовата жена -8 март, те трябва да празнуват тъкмо на отминалия вчера празник Свето Благовещение. Преди десетилетията на войнстващ атеизъм това у нас е бил Ден на майката. Традицията Благовещение да се преживява не само като църковен празник, но и като ден за почит към майката се пази до 50-те години на 20 в. и за това има много документи и свидетелства. Вече са правени постъпки празникът да се възроди в истинската му същност като бъде превърнат в официален, общонационален ден на майката и майчинството като грижа за отглеждането и възпитанието на децата, а не само раждането им, това обаче още не е станало.

А като се говори за кърменето и то на Благовещение, редно е да се припомни, че в православната иконопис е известна иконата на Богородица Млекопипателница (Кърмилница), на която Божията майка с разголена гръд храни малкия Иисус. Смята се, че това рядко изображение на Богородица - Кърмилтица се основава на записаните в светото Писание думи на жена, която се обърнала към Исус Христос и казала: "Блажени гърдите, от които си сукал".
По не официални данни в България има поне четири икони на кърмещата Богородица, една от които,намираща се в храма "Св. Димитър" в русенското село Пепелина, стана особено популярна през последните няколко години, след излагането й за поклонение в катедралния храм "Света Троица"в Русе и след нейната реставрация.

Така за тази икона разказва в Стандарт (22.02.2014 г.) служителят в Русенска митрополия Милен Бакалов:

"Иконата "Св. Богородица Млекопитателница" е почитана икона от малкото русенско село Пепелина, намиращо се в района на град Две могили, на около 30 км на юг от Русе. Тя е копие на известната чудотворна икона "Св. Богородица Млекопитателница", притежание на Хилендарския манастир в Св. гора - Атон. Съхранява се в храма на килията "Типикарница" в столицата на монашеската република Карея. Според преданието иконата първоначално се намирала в Лаврата на св. Сава Освещени, намираща се недалеч от Йерусалим. По заръка на основателя на манастира - св. Сава Освещени, иконата трябвало да се дари като благословение на знатен сърбин. Такъв се явил св. Сава, архиепископ Сръбски, през ХIII век. Тогава той като светско лице бил на поклонение по Светите земи на Палестина и Йордания. По чуден начин синайските монаси получили знак, че това е знатният сърбин, на който трябвало да предадат иконата. На връщане от поклонението си св. Сава оставил "Св. Богородица Млекопитателница" в Хилендарската света обител.

През вековете са правени различни копия на тази икона. Известно е руско копие, което също е чудотворно и прославено в Русия.

Иконата от с. Пепелина е изрисувана в края на ХIX век от известния живописец Цаню Захариев от Тревненската живописна школа.

Това е единствената православна икона, на която Св. Богородица е изобразена кърмеща Своя Син и Наш Господ Иисус Христос. Празникът й е на 12 януари.

Факт е, че в България икони от типа "Св. Богородица Млекопитателница" са голяма рядкост. Засега са известни само четири, една от които е тази от с. Пепелина. През 2012 г. иконата беше изложена за пръв път за поклонение в Катедралния храм "Св. Троица" в Русе. Многобройни вярващи от цяла България и от съседни страни прииждаха да се помолят пред нея. Същата година тя беше предадена за реставрация, която завърши в края на месец януари 2014 г. и беше извършена от Константин Угринов, специалист от Регионален исторически музей - Варна. Изработено беше и нейно копие. В момента иконата е изложена за втори път за поклонение в Катедралния храм на Русе. По благословението на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, временно управляващ Русенска епархия, за в бъдеще тя ще се съхранява в Музейната експозиция на Русенска митрополия, съдържаща и други ценни икони и богослужебна утвар от епархията."
 На мястото на селската църква "Св Димитър" в село Пепелина   през 1882 г. е имало параклис. Има сведения, че е бил изрисуван от тревненски зографи. Специалисти са категорични, че този образ на Пресвета Богородица Кърмилница, отличаващ се  с много хубави ясни черти, е един от най-хубавите у нас.
Няма коментари:

Публикуване на коментар