02 март 2015

Виктор - откъснатото от България цвете


Трън иска за почетен гражданин осемгодишното българче от Ню Йорк с песен на българските деца по света

Трънчани приеха осемгодишно българче от Ню Йорк Виктор като почетен гражданин на Трън. Песента му, наречена „Откъснатите цветя на България” предизвика истински фурор след хилядите споделяния. Българи емигранти по света и техните близки в Родината не скриха за бликналите в очите им сълзи.

На 27 февруари майката на момчето Кристина Велинова (Christina Villanova) съобщи във Фейсбук групата на Българския детски хор и училище „Гергана”, че са успели да приключат песента на Виктор броени дни преди Националния празник на България. Споделяйки клипа, тя уточни, че това е поздрав за всички българи, където и да се намират по света и най-вече за децата, родени и растящи далеч от Родината.

Виктор е роден и живял в Ню Йорк, но три пъти е идвал в родината на майка си. През пролетта на 2014-та година, когато разбира, че майка му е купила билети за ваканция в България и за трети път ще дойде в родината й, Виктор съчинява своята песен за България. Музиката е изцяло негова, а за текста му помага майка му, която е автор на текстове за песни, записани през 90-те години. През есента, след ваканцията, Виктор е записан на уроци по музика при Александър Чазов - випусник на Московската консерватория. Там, заедно с учителя си записват професионално песента. За каузата са привлечени приятелките Нели Минчева и Мартина Радославова от Кънектикът, САЩ. За това разказва в. "България СЕГА" на 27 февруари.

Виктор прекарва в Български детски хор и училище „Гергана” – Ню Йорк само една година 2012-2013 г., но Нели и Мартина са истински „ветерани”. Пеят във формацията от 2008 до 2013 г., като продължават да участват в концертите и през 2014 г. , разказва ръководителката му Нели Хаджийска в статия в нюйоркския вестник „България СЕГА“.




Тя споделя, че много талантлива е и по-малката сестричка на Виктор – Вера. Артистичната и гласовита госпожица , която още в 2013 г. на 3 и половина годинки е едно от децата на премиерата на мюзикъла „Как без музика?” (адаптация на български по известния американски мюзикъл „The Sound of Music”). Вера също има своя песничка за любимото си зайче.







„За мен България е като при Бог, но на земята. Като порасна искам да живея в Трън. Защото там на мама таткото почти построи една къща, ама умря, преди да я построи цялата. Аз искам да я направя тая къща“, сподели в интервю пред Нова телевизия момчето.

„На 3 март България се е освободила от турците. Това е важен ден. Искам да кажа на всички българи – честит 3 март и да имате много хубави дни“, каза още талантливото хлапе по телевизора на своите сънародници.

Преди интервютата с Виктор по Нова, неговата майка Кристина сподели в с трънчани в групата "Трън и Трънско" във Фейсбук: "Мили Земляци. На който му е интересно може да гледа днес в новините от 7 ч. по Нова телевизия част от интервюто на Виктор и утре в предаването "Здравей България" - пълната версия. Почти ме просълзи, защото каза много лични неща и много, ама много говори за Трънско!" След многото похвали и признания за предизвиканите сълзи Кристина коментира: "Той не ни кара да плачем, ние си плачем, защото ни се плаче... Песента просто докосва болното ни място, затова... Но песните, разбира се не помагат. Мъката си е вътре в нас. Помагат само да излезе навън, но толкова."

”Не знам дали се оценява, но това дете направи невероятна и безплатна реклама на Трън. Ако бях лидер в общината веднага щях да предизвикам инициатива за отбелязване на събитието. Бих предложил някаква награда или друга форма на благодарност, а защо не и предложение за почетен гражданин”, написа във Фейсбук живеещият в столицата трънчанин Хари Радков. Неговото предложение се прие радушно, макар преди това да имало непремерeни изказвания по адрес на трънчаните в Ню Йорк. Те бързо бяха изтрити и се очаква днес на градското тържество за 3 март това да е много обсъждана тема.

Във видеото от  Ню Йорк се вижда в снимки колко живи са спомените за Трън у Кристина и колко дълбока е връзката с Родината.

 

 В иннтервю на Светлозар Момчелов за  в. "България СЕГА" майката на Виктор Кристина разказва подробности за създаването на песента и разкрива подробности за себе си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.