06 януари 2017

Ирена Соколова към другата страна на Земята

Ще донеса от Антарктида метеоритни камъни от други планети, там всичко е непокътнато и има частици от астероидния пръстен между Марс и Юпитер. С такова обещание към близки и познати тръгва към Ледения континент Ирена Соколова. Народната представителка от ГЕРБ се впуска в поредно предизвикателство. Този път тя се отправя към другата страна на Земята, но и там нейна първа грижа ще бъдат хората и отношенията помежду им. Като професионален психолог тя ще изследва по време на престоя си в българската база на остров Ливингстън как оцелява малка група от хора в затворена общност.

Преди да се отправи към окованата във вечен лед далечна земя с третата за този сезон група български изследователи, Соколова е научила много за Антарктида и българското присъствие там. Прочела е каквото може да се прочете и е разпитала когото трябва. Наясно е какво трябва да очаква и какво трябва да търси да види и узнае. Готова е и на изненади, защото животът е едно безкрайно любопитство, стремеж към нещо ново и различно, а невъзможни неща няма и всичко се постига, когато имаш достатъчно смелост, вяра и близки, които да те подкрепят, убудена е Ирена. Това , че във фокуса на интереса й по време на експедицията, не само професионално ще бъдат хората не е изненада за тези, които я познават. И преди да стане народен представител като училищен психолог и психотерапевт тя се грижеше не само за децата в пернишкото основно училище "Елин Пелин", но и за семействата и средата им, за хора в нужда.
Избирането й за народен представител през 2009 г. я постави в нова роля. Тогава на парламентарните избори през 2009 г. имаше и мажоритарен вот и тъкмо тя беше мажоритарния кандидат на ГЕРБ в пернишки район. Възможно е тогава да е избрана на гребена на вълната, защото ГЕРБ печелеше безусловно, а тя не беше особено позната. Сега, когато отново се говори за избор на личности за парламента често се задава въпросът дали се помни кой е бил мажоритарно избраният народен представител в даден район. Перничани може и да са забравили, че това е била Соколова, но откакто тя е в парламента, те добре я познават, а още тогава Соколова заяви, че приема като особена отговорност избирането си, защото е пряко. Не са нужни кой знае какви примери, за да се докаже, че през годините тя остана вярна на тази си заявка. Достатъчно е да се отбележи, че всяка седмица има приемен ден на различни места в избирателния си район. А това как е била полезна го знаят много хора, които са търсили нейната помощ. В повечето случаи тя реагира веднага, търси точните решения и намира верните стъпки към разрешаването на поставените проблеми.
За около една година тя беше и областен управител на Перник. Има хора, които са категорични, че това звено от държавната администрация е безплодно и не е кой знае колко необходимо, но за този кратък период тя успя да изпълни институцията с живот, наситен от събития. От това време най-значимата следа може да се окаже възстановяването на една къща във възрожденски стил в брезнишкото село Кошарево, откъдето са корените на Ирена, а и на нейния съпруг Евгени. Къщата е замислена като музей и е построена още по времето на соца, но така и останала незавършена няколко десетилетия. По времето на своето губернаторстване Соколова с екипа си започна работа по проект, който да превърне изоставената постройка в средище на сурваскарския обичай, защото Кошарево е негов своеобразен център и сега проектът е с подписан договор за осъществяване. Тя не е губила връзка с това село, защото се случва да казва като много българи „Ще ходя на село”. Това наистина е така, защото там и в момента живее майката на нейния съпруг. Семейството е от особено значение за депутатката. Без подкрепата и разбирането на на мъжа до нея и двете им вече пораснали деца тя едва ли би могла да развива завидната активност като общественик и политик. Синът носи името на татко си и е в края на своите 24 години, а дъщерята се казва Александра и двамата са студенти, но и работят. И както в профила на Ирена във Фейсбук може да се видят актуалните новини, свързани с правителството и партията, всички събития, които тя е организирала или посетила, така там присъства и семейството й, което е сред най-важните ценности за нея. Животът я е разделил на хиляди километри от нейната сестра, която със семейството си живее в Щатите, но съвременните технологии ги свързват постоянно и разстоянието не е пречка за близостта им. На празници семейството се събира макар и виртуално и тогава се връщат в спомените. Често в тях е и баба им Николина. Тя била модната шивачка на махалата, че и на по изисканите клиентки в града и от нея Ирена е наследила вкусът и умението си винаги да е изискано облечена със стил и мяра. Нещо повече, от баба си се е научила и сама да шие дрехи, да бродира, да плете с една и с две куки. А и сега в забързаното си ежедневие и натоварения с ангажименти делник намира време да домакинства и една от най-големите й радости е когато в почивен ден приготви закуска за цялото семейство. И няма да е изненада, ако през това време си припява, защото тя е страстен меломан, влюбен в българската музика и едва ли има родна съвременна песен, която да не знае.
Наред с близките си в семейството, Ирена има и много приятели, а те са различни по занятие, но често с тях се е сближила покрай каузите, зад които депутатката застава. През последните години Соколова се ангажира с подкрепа за децата с аутизъм и недоносените бебета, с развитието на доброволчеството, с подпомагане на социално слаби, с утвърждаване на християнските ценности. Като кауза приема работата си в парламентарната комисия за култура и медии, чиито зам. председател е. С нейната активна намеса са увеличени парите за култура и за първи път от много години работещите в музеи, библиотеки и галерии са получили по-високи заплати, а отделни културни институти са получили по-висок бюджет заради по-особения си статут. Опазването на културно-историческото наследство и градската културна среда в малките населени места е тема, по която винаги говори с увлечение.
Прието да се казва, че политиката е мръсна е работа, но когато е подчинена на политики и е впрегната в конкретна помощ за хората, тя наистина може да е кауза, убедена е Соколова и го доказва в живота. В Перник тя е общински председател на партия ГЕРБ, а за това колко е успешна може да се съди по кампаниите, които организира и начина, с който увлича хора около себе си. Само през последния месец 30 човека получиха партийни билети на нови членове на партията, за да се почувстват част от един организъм, който е жива общност.
Много хора и общности знаят, че могат да разчитат на нея. В активно сътрудничество с бизнеса се опитва да налага нови икономически стандарти. За съдействие я търсят земеделски стопани, приемни родители, читалищни дейци, недоволни от правосъдната система и кой ли още не. Номерът на нейния телефон е достъпен за всички и няма обаждане, на което тя да не е върнала отговор.
Соколова е добре позната обаче не само в пернишко, а и в цялата страна, защото може би най-всеотдайно се занимава с дейността на женската организация на ГЕРБ. През януари 2015 г., когато вече беше областен управител на Перник, дамите в партията единодушно я избраха за свой лидер и оттогава тя постоянно доказва, че оказаното доверие е заслужено. Жените влагат умение, знание и любов в работата и постигат успехи по начина, който им диктува майчинският инстинкт - изцяло и всеотдайно, казва Соколова и го доказва. Тайната на това да е постоянно усмихната и да е навсякъде, където са я поканили се крие в позитивното мислене. „Хора, намерете начин и се успокойте, намалете страстите и живейте подарения ви недълъг живот заедно”, съветва Ирена, защото тя самата подрежда живота си така. Тъкмо това, как живеят заедно група хора, отвсякъде оградени от лед ще ни разкаже като се върне от Антарктида, където ще празнува рождения си ден тази година – от другата страна на Земята.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.