07 януари 2017

Иван - на Бога мил

Храм "Св. Петка" в с. Пенкьовци
На 7 януари,  според следвания от Българската православна Църква календар,  се чества Събор на свети Иоан, Предтеча и Кръстител Господен. В българския народен говор името Иоан е станало Иван, а от староеврейски значението на това име е "На Бога мил".

На следващия ден, след празника на свето Богоявление, Църквата още от най-първите си времена извършва празника на събора на честния и славния пророк Иоан, Предтечата и Кръстител на Господа. И напълно подобаващо е да се почете със специален празник този, който послужил на тайнството на Божественото кръщение, като възложи ръката си върху главата на Владиката на всички.


След празника на Кръщението Господне, съборно се почита и се прославя с песнопения Кръстителят.  Думата  "събор" означава, че народът се събира в църквата, за да извърши богослужение в чест и за похвала на прославяния велик Предтеча и Кръстител Иоан.

Такъв събор се е извършвал и се извършва във всички православни храмове по земята, но с особена тържественост се извършва в храмовете, които са посветени на името на Кръстителя, както това било
- в неговия храм до реката Йордан, на мястото, на което той кръстил Христа;
- в  Севастия, където той бил погребан, след като Ирод го убил;
- в Антиохия, където най-напред била донесена дясната му ръка от свети евангелист Лука;
- в Цариград, където впоследствие тази ръка била пренесена от Антиохия и където с особена тържественост се празнувал съборът на Кръстителя, тъй като неговата ръка била донесена в самото навечерие на светото Богоявление, когато става освещаването на водата: сякаш тогава сам Кръстителят дошъл невидимо на освещението на водите и голяма радост и ликуване изпълнили царя и целия народ.

Затова тогава на следващия ден, след Богоявление Господне, с голяма тържественост бил отпразнуван съборът на Кръстителя и продължил да се празнува така.

И ние с духовна радост празнуваме събора на великия Предтеча и Кръстител Иоан, като го молим да умолява за нас Владиката Христа, да ни събере Той в тържествуващата църква, във вечния неръкотворен храм на небето, където да чуваме гласа на празнуващите и да извършим празненство в чест на вечното явяване на Бога. И там да се насищаме с Христа чрез съзерцанието на Божието лице, което Той явно показва на Своите светии, и да славим с всички небесни ликове Отца и Сина и Светия Дух, во веки, амин!

Св. Иоан Предтеча възпоменаваме няколко пъти в годината:
 - на 7 януари - Събор на св. пророк Йоан Кръстител (Ивановден) - денят след Кръщение Господне (Богоявление)
 - на 23 септември - Зачатие на св. Иоан Предтеча
 - на 24 юни - Рождение на св. Иоан Кръстител (Еньовден)
 - на 29 август - Отсичане главата на св. Иоан Кръстител (Строг пост)
 - на 24 февруари - Първо и второ намиране честната глава на св. Иоан Кръстител.
 - на 25 май - Трето намиране честната глава на св. Иоан Кръстител

Всеки вторник през годината е също посветен на неговата памет.

Честито да името на всеки кръстен на св. Йоан Кръстител и Предтеча Господен!


Молитва към св. Иоан Предтеча


Кръстителю Христов, проповедниче на покаянието!
Не презирай мене, който се кая, но заедно с небесните воинства моли се на Господа за мене недостойния, който паднах в много грехове и се измъчвам от бурните помисли на моя ум.
Изпълнен съм със зли дела и няма край моят греховен навик, умът ми е прикован към земните неща.
Що да правя, не зная, и при кого да отида, за да бъде спасена душата, освен при тебе, свети Иоане, едноимен на благодатта, защото зная, че ти пред Господа след света Богородица си най-велик измежду всички родени на земята.
Ти се удостои да се докоснеш до главата на Царя Христа Божия Агнец, Който взе греховете на света,
моли го за моята грешна душа, та поне отсега да понеса благото Му иго и да получа наградата с последните.
О, Кръстителю Христов, досточтими Предтече, последни пророче, първи мъчениче, наставниче и учителю на чистотата и ближни Христов приятелю!
Тебе моля, при тебе прибягвам: не ме отхвърляй от твоята закрила, но подигни мене, падналия в много грехове. Обнови душата ми чрез покаяние, като с второ кръщение.
Очисти мене осквернения от греховете и ми помогни да вляза в небесното Царство, дето нищо нечисто не влиза. Амин.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.