18 февруари 2017

Духовият оркестър в Перник на 115 години

Снимка на оркестъра от книгата за 50-годишнината на Мини Перник
Преди 115 години в Перник създават първия в страната цивилен професионален духов оркестър


Ние що сме духали, ако се събере на едно место, планина ще вдигнем във въздуха. Това разправя Флигорната от знаменитото творение на Йордан Радичков за Черкезката духова музика. Но представяте ли си колко са издухали музикантите от духовия оркестър в Перник. Тази година се навършват 115 години от основаването му и никой досега не е оспорил, че това е първият цивилен духов оркестър в страната. Ако с духане се мести планина, със сигурност Голо бърдо трябва да се преместило. Или пък минните забои, от където е тръгнала пернишката духова музика, и досега да са пълни с ноти. Сега в Перник казват, че Духовият оркестър е устоял на времето благодарение на публиката и нейната потребност от музиката, създадена и изпълнена от оркестъра.


В момента оркестърът, под ръководството на маестро Трифон Трифонов, подготвя специална програма за юбилей. Но не за своя, а на създадения преди 60 години в Перник Дворец на културата, към който понастоящем се числи оркестърът. За този юбилей готвят арията на Силвия от „Царицата на чардаша” и арията на Десислава, които ще изпълни гост солистката Елена Механджийска. Специално от Лондон ще дойде джаз певицата Маринела Пашова, която също ще поднесе две песни в съпровод на Духовия оркестър. Двете певици са перничанки и оркестърът вече е правил цели концерти с тях. В края на миналата година, заедно с пернишките симфоници от Камерен оркестър „Орфей” и под диригенството на гост диригента Орлин Бебенов акомпанираха в концерт на Калуди Калудов и неговата съпруга Анна Дитри.



Няма общоградско тържество в Перник, което да е минало без Духовия оркестър. В програмата му са включени ежемесечни концерти с гостуващи солисти, общообразователни концерти, предназначени за детска аудитория, поетично - музикални вечери. През лятото радва своята публика с безплатни концерти на открито в градския парк. Гостува често в близкия Кюстендил, но има участия в множество форуми в страната и чужбина. С тези изяви Духовият оркестър на град Перник допринася за обогатяване културния живот на перничани и в това са убедени всички фенове на пернишката духова музика. Репертоарът на оркестъра е изключително богат. Той включва класически пиеси от български и световни автори, народни песни, характерните за духов оркестър маршове и хора, евъргрийни, джаз.



Както повечето неща в Перник и духовата музика е рожба на Мини Перник, които водят началото си от 1891 г. През 1902 година в тогавашното село Перник чешки и български капелмайстори изграждат уникален за времето си състав, който става основа за музикалната традиция на града. Първоначално ръководството на мината се обръща към младия диригент и композитор Асен Карастоянов. Обещават му 100 щатни бройки, но той ги отказва. В България в онези години нямало толкова квалифицирани оркестранти. След това минното ръководството възложило на техника Боян Димитров, който бил популярен с музикалните си умения, “да образува музикален състав”. Той извършва истинско апостолско дело – среща се с капелмайстора на ІІ Струмски полк в Радомир, отива в София при чехите Венцислав Кауцки и Кубичек.

Духовият оркестър на Мини Перник през 1927 г. 

В Перник и околните села Боян Димитров обхожда домовете на всички, за които се знае, че свирят на някакъв инструмент. През есента на същата година музикалният състав е сформиран и прослушан от помощник директора на мината инж. Франц Скричка и средния техник Тома Нелибе. Сред музикантите има миньори, шлосери и даже градинар – общо 10 човека. Днес перничани откриват свои предци сред първите музиканти и искат да знаят повече за историята на оркестъра. Тези десет любители музиканти изнасят на 30 декември 1901 г. в салона на Минната дирекция вечеринка – концерт. Отзвукът е огромен и това става причина след Новогодишните празници Минният съвет да вземе решение за основаване на постоянен оркестър. Отговорници са инж. Франц Скричка и Тома Нелибе. Със събраните от новогодишния концерт 92 лв. се купува плат и “други потреби” с които се оформя сцената за следващия концерт на минния оркестър. Прието е да се смята, че първият си концерт като професионален състав оркестърът на мини Перник изнася през април 1902г., за Великден. Диригент е Коста Михайлов, а музикантите са професионалисти. Те били привлечени и от допълнителните привилегии, които предлагала Мината – безплатни квартира, осветление и отопление, по-евтина храна за работещите в мината.

Минната музика се състои от 23-ма музиканти и един капелмайстор, а самата музика, както са наричали тогава оркестрите, имала три отдела: духов, струнен оркестър и джазов ансамбъл. Най-напред се формира симфоничен оркестър, кръстен тогава „Европейски“.
Музиката имала най-добрите инструменти


Първите инструменти се пазят в частния музей на Мини Перник в Минната дирекция. 
Минната музика е част от живота не само на държавното предприятие, но и на цял Перник. Духовият оркестър взима участие във всички тържества и манифестации, които стават в града.
Струнният оркестър през лятото дава концерти на открито в минния парк, участва във всички представления на работническия театър, ученически продукции, банкети. Освен това през зимния сезон струнният оркестър изнася до три симфонични концерта с художествено възпитателна програма. Тези изяви били предавани редовно от Радио София. Джазовият оркестър свирел на всички уреждани в Перник вечеринки и забави.

Един отчет към 1940 г. съобщава, че тогава са изнесени 2 концерта с творби на наши и чужди автори и 4 популярни концерта за работници и ученици. Музиката била свирила на 10 банкета, 37 танцови забави, утра и вечеринки, на 30 манифестации, 24 театрални пиеси на работническия театър.

Оркестърът на минния празник на 19 октомври 1937 г. 


През 1952 г. Минният струнен оркестър става Държавен симфоничен оркестър. Престава да работи през 1962 г., когато е съкратен, и в Перник остава да функционира духов оркестър от 28 оркестранти. От 1976 г., когато се създава камерният оркестър „Орфей”, 10 от тях се включват в него и в духовия остават 18 музиканти.

Оркестърът издава плочи


През 1911 година е записана дългосвиреща плоча с изпълнения на оркестъра, която сега е притежание на частен колекционер. В периода 1928 – 1934 г. духовият оркестър прави записи за Odeon, His Master’s Voice (дъщерна на EMI) и Parlophone – компаниите, които години по-късно ще издават колосите Deep Purple, The Beatles, Rolling Stones.
От 1995 до 2007 година диригент на Духовия оркестър е маестро Христо Тонев. Почти всички оркестрации и композиции за оркестъра са създадени от него. От 2008 година диригент на Духов оркестър - Перник е Трифон Трифонов. Под негово ръководство е записан първият компакт диск на оркестъра “Волни тромпети”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.