15 февруари 2009

В Гигинци празнуват Трифон Зарезан

На 14 февруари Божията любов събра хоро и погребение

Празниците са и за това – да има повече любов между хората.


В брезнишкото село Гигинци традиционно отпразнуваха Трифон Зарезан на 14 февруари по стария стил. Лозята заряза архимандрит Евгений, игумен на намиращия се наблизо Църногорски манастир “Св. Св. Козма и Дамян. За цар на виното тази година беше избран Кирил Динев, когото хората тук още наричат Кмета, заради изкараните 12 години като управник на селото.


Подготовката за празника започнала преди дни с разгласа и разпращане на покани до местните, които живеят в града и до верните приятели на селото и на манастира.

В мразовитата утрин на селския мегдан се събраха и млади и стари. Музиканти подгряваха празника с фолклорни ритми от този край. Към обяд процесията, водена от моми, невести и баби, облечени в извадени от раклите носии и двамата монаси архимандрит Евгений и йеромонах Никонор, се отправи към къщата на избрания за цар Киро Кмета. Неговото вино реколта 2008 било оценено за най-добро.

След полагащата се за случая молитва и духовна проповед за великомъченика св. Трифон,Дядо Евгений заряза най-плодородната лозница в двора на Киро. Като опитен лозар, Дядото не пропусна да попита за всеки случай дали на втора или на трета пъпка да реже.От отрязаните три лозови пръчки жените оплетоха венец. Украсиха го с кокичета и чемшир и коронясаха Киро Кмета.


После Дядо Евгений поля с винце от бакърено менче корена на лозницата. Колкото капки в земята, толкоз бурета в мазата, пожела Дядото.Девойчета почерпиха с вино от менчето и от шарена бъклица всичките гости. Всеки си чупна от нашарена специално за празника пита и подсладиха хапката с мед.Домакините бяха приготвили вити баници - сладки и солени, вълча салата с подбрани мръвки и купешки сладки.Под съпровода на музиката поразвеселената от виното процесия се върна към центъра на селото, но не крачейки, а подскачайки в кръшно хоро.Там, в зала 1 на гигинското НДК, което си има и зала 2, празникът продължи с дегустации на вина и ракии, гарнирани с вкусни мезета и бурна веселба. Сестрата на Кмета, Иванка не пропусна нито едно хоро.И докато празникът още не беше отшумял, като във филм на Костурица или по скоро на Рангел Вълчанов, хората от Гигинци трябваше да изпратят по последния му път възрастен свой съселянин, споминал се предната нощ. Само реката ронеше сълзи.Какво да се прави – такъв е животът.

Сърцето на тазгодишния празник беше кметицата Цонка Сандева.
Тя е първи мандат управник тука. Преди това години наред е била кмет на съседното село Бегуновци, където за тринайсти път и на този 14 февруари също празнуваха Трифон Зарезан. Макар че нашият край не е много винарски, традицията по зарязването на лозята на Трифон Зарезан е толкова българска, че искам да я запазим и тука, каза местната управница. Монасите са ни дар за селото. Освен че с тях имаме повече Божия благодат, и много си помагаме, разказва още кметицата. Покрай манастира селото се прослави, все повече хора идват насам, призна тя.

Напоследък монасите, манастирът и сдружението, което се грижи за възстановяването на Светата обител, станаха обект на необосновани нападки. Техен проводник стана местна партийна централа. Нищо не попречи обаче, симпатизанти на тая партия да се включат в празника.


Мъдрата баба Павлинка преди да сподели нещо съкровено с Дядото, ми каза:

Празниците са и за това – да има повече любов между хората.

Няма коментари:

Публикуване на коментар