19 февруари 2009

Апостола


Кой и кога е нарекъл Васил Левски “Апостол”, та макар и Апостол на свободата, а не на вярата? Кого наричаме апостол? Не е ли Левски просиял с живота и делата си и не живее ли в съзнанието на българина като светия. Често се чуват гласове да бъде канонизиран. Даже това беше сторено, та макар и от неузаконен алтернативен Синод. И до днес много хора неволно определят честванията на 19 февруари като празник. Фактът, че денят на неговата смърт се “празнува" като успение на просиял човек е показателно. Защо е направено всичко възможно да се потули всичко около гроба на Апостола. И не е ли той единственият национален герой по когото не е хвърляна кал.


2 коментара:

 1. Е, народе?

  Как подобава да постъпим сега, тук и веднага - за да се чувстваме като истински негови наследници?

  Или някой друг ще го стори!

  ОтговорИзтриване
 2. Драги Борис, благодаря ви за коментара, публикуван само под портрета на Апостола. Няколко пъти започвах да пиша публикацията си за Левски, но все ми изглеждаше много объркана, защото твърде много мисли искаха да се излеят в букви. Сега постнах кратък текст - ще го продължа по-късно.

  В тефтерчето на Левски има едно такова възклицание: Народе???? Преди това на същата страница си е записал, че в Бистрица има три тополи. Само той знае какво е искал да каже.
  Няма как някой друг да стори каквото и да било, за да се чувстваме ние наследници на Левски. Левски е част от нашия генетичен фонд и щем, не щем ние сме му наследници. Тук и сега, и веднага, и винаги трябва да се опитваме да сме апостоли и да следваме ония 10 прости правила - не лъжи, не кради, не убивай ...

  ОтговорИзтриване