09 февруари 2009

СУРВА 2009 - 3


Има хора, за които пернишкият маскараден фестивал не е любимо и предпочитано зрелище. Те не отричат традицията, но я приемат в автентичният й вид. Не и когато е институционализирана и превърната в нещо, граничещо с уродливото. Техните чувства и позиция също заслужават уважение, макар че мнозинството не ги разбира.
Ужасяваща е картината на десетки маскирани мъже, че и жени и дребни дечица, окупирали храма в неделния ден. Църквата стои смутено притихнала, шумът от хлопките надвива камбанния звън, призоваващ в неделната утрин за обща молитва. Задължиттелен карикатурен персонаж във всяка група е попът.




"Провеждането, организирането и толерирането на "този безобиден маскарад" и остатъци от езически обичаи не е нищо друго, освен проява на невежество и богохулство! Това е абсолютно недопустимо за нация като България, имаща претенциите да се нарича "християнска"! Злите духове не се гонят с екстравагантно зрелищно театро, а с ИМЕТО НА ИСУС!"
Този апел се появи на публични места в Перник още докато не беше отзвучал тътена на сурвакарските звънци и както всяка година се вихреха скандали около класирането на групите. Подписал го беше някой си я пастор Янко Драгнев от Евангелска Библейска Харизматична Църква "Божий Дом".

Има хора, за които пернишкият маскараден фестивал е близък до обида и до накърняване на естетически и религиозни чувства. Може би не е трудно обяснимо притеснението на тези хора, сълзите в очите им от безсилие пред кича и простотията, свитата топка в стомаха при вида на езическите страшилища, декорирани с пластмаси и други завоевания на цивилизацията. Какво традиционно има в Дар Вейдър и даже в Пипи Дългото чорапче?! В опита да са оригинални, маскираните прекаляват.
Самото нашествие на хиляди навлечени в кожи на убити животни и накичени с перата на обезглавени птици е страховито. Особено в центъра на европейски град. А пък когато градът е кален и неприветлив - питаш се кому е нужна тая дандания.
Няма спор - по селата, където традицията е жива, Сурва е празник с всичките му атрибути. И преживяването е истинско..

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.