18 май 2009

Кампания за евроизбори или офроуд към власттаПартиите и коалициите в България, регистрирани за участие в изборите за Европейски парламент вече откриха предизборната си кампания. Народът обаче е объркан – дали на 7 юни ще се правят избори за Евродепутати или ще се избират народни представители за националния парламент. Посланията на политиците са не как ще се защитават интересите на България в Брюксел, а кой трябва да управлява страната. Единият от аргументите на сега управляващото мнозинство против провеждането на двата вота в един ден беше, че това са две различни по същество и по съдържание кампании. На практика излиза друго.

БСП заложи на „презареждане”. Позастарели младежи надянаха ярко червени комбинезони и донякъде успяха да предизвикат асоциация за екип на Ферари около бокса за смяна на изтърканите гуми и зареждане с ново гориво. Всеки знае обаче, че е важен пилота, а той си остава ватман на стар, амортизиран трамвай. Лидерът на БСП и настоящ премиер Сергей Станишев откровено се притесни от опасност ГЕРБ да състави кабинет заедно със "Синята коалиция"и нарече това "остра политическа конфронтация". По думите му БСП има нужда от втори мандат, за да защити страната от популизма и "новите месии".

Председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви в Пловдив, че в Европа искат смяна на тройната коалиция.
Синята коалиция представи цялостна управленска програма и мерки за излизане на страната от икономическата криза.
ДПС откри кампанията си в местността Демир Баба Текке край Свещари. Доган сплаши своя електорат с нов опит за насилствено преименуване на българските турци. По думите му всеки начинаещ политик се опитвал да води кампания "анти-Доган", но мишките и плъховете се борели помежду си и нямало как да надвият тигри и лъвове, каквото и да значи това.
Яне Янев започна кампанията на "Ред, законност и справедливост" във Видин с мотото "Не на корупцията", но не в Европейския съюз, а в България.

В Стара Загора партия ЛИДЕР обяви, че "Искаме промяна".

В предизборния лозунг на Атака "Не на Турция в Европейския съюз", издигнат в Батак, има нещо европейско, но то не е про, а анти.

НДСВ започна агитацията с безплатен жълт сладолед и огнено шоу в крепостта "Калето" в Белоградчик и осигури безплатен вход за Белоградчишките скали на симпатизантите си. Единствено еврокомисар Меглена Кунева, която е водач на евролистата на жълтите, се опитва да говори на брюкселски, но една птичка пролет не прави.

Изглежда, че с кампанията за евроизборите политиците се опитват да ни покажат колко сме далече от Европа заради тях самите и въпреки това искат да ги изберем да управляват страната. Иска ми се българинът да е мъдър и да разбере, че и в България борбата за властта минава през Брюксел, а не офроуд през просото.


Няма коментари:

Публикуване на коментар