28 май 2009

ОБИЧ ПРИ МРАЗОЛЕЙ


Новата книга на Иво Инджев "СтатИя на свободата: Мълчанието е злОто" вече е факт. В късния следобяд на 27 май авторът раздаде стотици автографи на свои близки, приятели и просто хора, които го харесват, уважават и обичат.
Километрична опашка от обич се изви на мястото на някогашния мразолей в центъра на София.
"Излишно е да се „дешифрира” послание като „Мълчанието е злото”. Избрах го за заглавие заради обобщаващия му характер. Иначе в компилацията от мои статии, подбрани за сборника, има много други заглавия, които „намигат” не по-малко хапливо. „Нова година, нов каскет”, Голямото междучестие”, „Лява ръка, десен вот”, „Педя човек, лакът вреда” , „Виа долАроса”,” Триумфалната марка”, „Ляв в клетка”, „Шегоубиец”, „ Дяловата ръкавичка”, „Реститурция”, Да будиш или да не будиш”, „Парламентарен бос през просото”, „Кирил и методика”…Бях си избрал първоначално за заглавие на „събраните съчинения” статията, наречена „Мутриархат” като обобщение на епохата. Но, разбира се, нямам монопол върху хрумките- други също са се досетили за това заглавие, завъртяха го в публичното пространство и се отказах." Така самият автор описа книгата, когато ни покани на събитието.

След събитието сподели в лично съобщение: "Да си призная аз съм доста "ошашавен" от толкова много съпричастност, след горчилката, която съм глътнал. Това е като на концлагерист, превърнал се в скелет от дългогодишен глад, да му сервират огромна торта- няма как да я изяде, но ще се шокира само от гледката."Няма коментари:

Публикуване на коментар