11 юни 2011

Европейският политехнически университет в Перник на една година



Европейският политехнически университет в Перник навърши една година. И това доживяхме – академичен рожден ден в Перник. В календара на града вече е записан още един празник – рожденият ден на университета – 10 юни. На тази дата през 2010 г. Народното събрание гласува съгласие за създаването на университета. Академичният съвет на ЕПУ е решил тази дата занапред да е празник на Европейския политехнически университет, а така и на Перник.

Сериозната подготовка за богатата програма на празника даде резултат. Макар и за ден, в Перник се възцари истински академичен дух. Или поне така казаха много хора, които станаха съпричастни с университетския рожден ден.

Отбелязването на празника започна още на 9 юни, когато беше открита двудневна международна научна конференция на тема „Образование, наука, иновации” с участието на учени от България и още 12 други държави - Австрия, Гърция, Германия, Дубай, Италия, Македония, Португалия, Турция и Швеция. Включиха се представители на 58 различни академични общности. Изнесени бяха близо 100 научни доклада, които е очаква да бъдат публикувани в специален сборник.



Няма друго висше учебно заведение, което още на края на първата си година да е успяло на направи международна научна конференция на високо академично ниво. Това няколко пъти подчерта президентът на университета Тошко Кръстев. И сигурно е прав да го подчертава. А за нас, перничани, би трябвало да е гордост, че това се случва в Перник. И сигурно ще стане, когато го проумеем. Какво уникално нещо се случва – Перник да има университет.

Рожденият ден беше на 10-ти, но дни преди това градът беше подобаващо украсен. С билбордове из града поканиха всички за рождения ден. Знамена с логото на университета има по цялата извънградска магистрала, подредиха ти и по централното ларго. Стилни транспаранти украсиха Двореца на културата, където беше тържествената церемония за празника.

От рано на 10-ти в Перник имаше празнично оживление. От ЕПУ не скриха амбицията си да направят съпричастно към празника цялото гражданство и успяха. На площада започна лекоатлетическа щафета, в която се включиха отбори на почти всички пернишки училища. Имаше и турнир по стрийтбол, който откри лично спортният министър Свилен Нейков. От Университета не пестят отличия и той получи почетният знак на ВУЗ-а, какъвто пръв сдоби министър председателят Бойко Борисов – та нали без неговата лична протекция ЕПУ едва ли щеше да се случи.

Който е бил на Стадиона на мира пък разказваше какъв страхотен футболен турнир се случил и как студентите без тренировки, но с страхотни екипи, били много добри с топката.

Провали се замислената поетичната вечер, защото участниците в нея нещо си бяха нарушили графика, но това ли едва ли е фатално - ще се намери време и за нея, з да бъде отчетен обявеният литературен конкурс на тема "Европейски ценности и култура". В програмата имаше и откриване на изложба живопис във фоайето на ЕПУ.

Същинската част на празника започна в 18.30 часа. Пред градската черква „Св. Иван Рилски” се събраха студенти, преподаватели, чуждестранните гости, градските първенци – местното и държавното ръководство. Тук бяха кметът Росица Янакиева и областният управител Иво петров, депутатите от ГЕРБ Владислав Димитров и Петър Петров.



Студентите си облякоха мантиите и сложиха шапки като във филм. Ръководството на университета се сложи в академичните тоги. Ректорът проф. Христо Христов и неговите заместници и президентът Тошко Кръстев поведоха празничното шествие. Редом до тях крачеха дипломати и учени от света, За цвят даже имаше и люде в екзотичните за нашите ширини арабски одежди.

Пред процесията да дава тон тръгна възстановеният отскоро мажоретен състав на 6-то училище. Добре, че го имаме, не без гордост си каза шефката на културата в общината Илинка Никифорова. Пред него шествието поведе университетското знаме със знаменосеца Светльо.

Сред гостите се появи и екс депутатката Таня Калканова. Във втория си мандат на народен представител тя беше избрана от Перник и беше един от най-активните политици за региона през всичките четири години. Като зам. председател на парламентарната комисия по образование и тя положи усилия за каузата в Перник да има университет, но тогавашният министър Даниел Вълчев така и не склони.



Нямаше го заместник кметът по образование и култура Ненко Темелков, макар да беше сред защитниците на университета и да се очаква тъкмо той да отстоява полотиките в образованието в общината. не беше забелязана и общинската председателка на ГЕРБ д-р Вяра Церовска, а досега не е минало нито едно по-знамимо обществено събитие без нейното присъствие. Затова пък тук беше мощна група на младежите от ГЕРБ и популярният най-вече от изявите си в интернет партиен активист Пламен Борисов.

Пред официалното облекло директорът на спортното училище "Олимпиец" Румен Станишев, също активен гербер, беше предпочел тениска с логото на университета. Получил я като подарък на турнира по стрийтбол, спечелен от неговото училище.



Шествието стигна до Двореца на културата. Там в празнична обстановка и с временен амфитеатър започна тържеството. Тогава се присъедини към празника и народната представителка Ирена Соколова.

Водещи бяха актьорът Божидар Попчев, без когото не минава празник в Перник и засукано девойче с повече от приличен английски. И водещите – двуезични – като университета.

Официалната церемония започна с посрещане на знамето на университета. Прозвучаха националният и европейският химни.

Слово произнесе президентът Тошко Кръстев, душата, сърцето и мотора на проекта, а и на празника. След него дадоха думата на ректора проф. Христо Христов, чиято романтична мечта за възможно най-модерен ВУЗ вече е реалност и то в Перник.

Приветствия поднесоха и гости от страната и чужбина, сред тях - проф. Карл Енсфелнер - зам.ректор на Университета по приложни науки в Кремс, Австрия, президентът на Американския университет в Косово Крис Хол, проф. Хавиер Урчуегия – представител на Политехнически университет Валенсия, Испания,университетски шеф от Полша, чийто преводач беше доц. Александър Йорданов, ангажиран с проекта за университета от самото начало.


Университетът е само на една година, но вече има споразумения за сътрудничество с 8 ВУЗ от различни страни и с 11 неправителствени организации и институции. С приветствия се обърнаха и кмета на Перник Росица Янакиева и областният управител Иво Петров.


Народната представителка Ирена Соколова в емоционално слово разказа как е надвила идеята, даже в нея самата. Тя се върна години назад и припомни, че и преди повече от 30 лета се е говорело за висше учебно заведение в Перник.

Перничани си спомнят, че първият договор за създаването на университета беше подписан през мандата на Антоанета Георгиева като кмет с Европейски университет от Полша и с Тошко Кръстев. И сега той си спомня, как в ония години 2005-2006, когато назрявала идеята за частен ВУЗ от ново поколение, той срещнал случайно Георгиева около "Раковска" 134 в София и така от случайната среща ще появил шансът В Перник да има университет. После бъдещия ВУЗ най-напред си купи имоти в Перник - два недовършени строежа за учебен корпус и общежитие.

Най-важната част от празника за първата годишнина беше церемонията за обявяване на първите двама носители на почетното звание Доктор хонорис кауза на ЕПУ. Удостоени бяха проф. д-р Стефан Попов, ръководител на специалност „Архитектура” в ЕПУ и на д-р Ал Сауиди, гражданин на Дубай, интелектуалец, общественик и академичен ръководител. Те благодариха за признанието и споделиха някои от своите постижения и бъдещите си планове за активно сътрудничество с Университета.



Прозвуча за първи път и химна на Европейския политехнически университет в изпълние на изключителните „Трима тенори” към ансамбъл „Българе”. Музиката е на Димитър Гетов, а текстът с куплети и припев и на български и на английски – на Ирена Миткова.



Вечерта продължи с концерт на участието на “Тримата тенори“, фолклорен ансамбъл „Българе“, Панайот Панайотов, млад но много талантлив дует, празнична заря и изискан коктейл за гостите.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.