17 юни 2011

Депутатът Петър Петров защити интересите на потребителите и на доставчиците на Интернет
Пернишкият депутат от ГЕРБ Петър Петров вчера пожънал овации по време на обсъждане на закон в Парламента. Ръкопляскали му всички доставчици на Интернет услуги, които присъствали на заседание на Парламентарната комисия по транспорт, съобщения и информационни технологии, довери перничанинът Вихрен Матев, който също бил там.

За сметка на това, те са силно разочаровани от независимия народен представител Димитър Колев, който също е в тази комисия, но незаинтересован, отегчен и изнервен, напуснал заседанието по средата без обяснение и не се върнал повече.

Ако в залата е имало и обикновени потребители на Интернет, и те са щели да ръкопляскат на Пепи Петров, защото той самоотвержено защитил интересите ни да не останем без Фейсбук и всичко друго, за което ни служи нета.

Комисията е обсъждала последните промени в Закона за електронните съобщения, които се отнасят до премахването на съобщителните мрежи по въздуха. Петър Петров изразил категорична позиция, че законът в сегашния му вид е практически неизпълним и ако трябваше да се спазва - до момента в България не би трябвало да е останал нито един потребител на Интернет услуга.

По време на обсъждането е засегнат и въпроса за невъзможността да бъдат накарани общините в България и техните кметове да се съобразяват с изискванията на закона и поради тази причина - невъзможността кабелните оператори да създадат и станат собственици на изградените от тях мрежи, обясни Матев.

В свое писмо до депутатите той им напомни, че в началото на юни ООН призна достъпа до интернет за едно от основните права на човека. В публикуван наскоро доклад на ООН се казва, че "Улесняването на достъпа до интернет за всички хора, с колкото е възможно по-малко ограничения на онлайн съдържанието, трябва да бъде приоритет за всяко правителство”.

Според ООН прекъсването на достъпа на потребителите до Интернет, независимо от обосновката, която се дава за това, е мярка, непропорционална на тежестта на евентуално допуснатото от ползвателите (доставчиците) на Интернет услугата нарушение. Това ще се счита за нарушение на Член 19, параграф 3, на "Международния пакт за граждански и политически права", който и България е ратифицирала и е заявила, че ще спазва.

Специалният докладчик по правата на човека в ООН изисква всички държави да гарантират, че достъпът до интернет е непрекъснат по всяко време, включително и по време на политически вълнения. (това се отнася и за предстоящи избори).

Докладът и решението на ООН за признаване на достъпа до Интернет за едно от основните човешки права даде кураж и за гражданска петиция, която се събира главно в Интернет. Тя се подкрепя не само от доставчиците на интернет, но и от обикновените потребители, които са заплашени да им бъде резнато кабелчето и да бъдат лишени от достъп до глобалната мрежа, а за много хора това е част от същината им вече.

Изложените в петицията искания са да се прекрати незабавно акцията по свалянето на кабелите и санкционирането на доставчиците, водеща до ограничаване на интернет достъпа и да се преразгледат ЗЕС и ЗУТ в светлината на новите изисквания, поставени от ООН.

Изложени са и конкретни предложения, които облекчават режима и са в духа на европейските директиви, като всяко от предложенията е добре мотивирано.

В петицията е предложен срок от 7 години за привеждане на мрежите според новите изисквания. Най-важното е да не се допуска възможността потребителите да бъдат изключени от интернет достъп.

Още преди два месеца, по сигнал от Вихрен Матев, питане по темата към транспортния министър беше внесъл и народният представител от БСП Ангел Найденов. След дълго време игра на котка и мишка със отстранения вече като министър на транспорта Александър Цветков, едва преди седмица Найденов получи отговор от неговия приемник Ивайло Московски. По време на парламентарния контрол министърът обясни, че приетият от Министерски съвет Законопроект за изменение и допълнение на Закона за електронните съобщения, предвижда допълнително да се облекчат и доразвият процедурите за изграждане на електронните съобщителни мрежи.

От казаното от Петър Петров излиза, че има още какво да се доизкусурява, така че хем услугата да е според европейските изисквания, хем да не пострадат потребителите от строгостта на закона и съответните санкции.

Недомислията на предишния транспортен министър са добре познати на перничани заради спрените маршрутки, без да им е осигурена алтернатива за бърз и лесен достъп на жителите на селата около перник до столицата. Сега с кабелите за интернет се случва същото, ако се допусне да ги отрежат.

Междувременно стана ясно, че администраторите на групите във Фейсбук срещу безразборното рязане на кабелите по въздухаа, са отстранили от тях депутата Димитър Колев, който беше присъединен с надежда да прояви заинтересованост, съпричастност и подкрепа.Ако ви е скъп Фейсбук и не можете без Интернет, можете да подпишете петицията ТУК.

Няма коментари:

Публикуване на коментар