20 юни 2011

За първи път деца на лагер в Църногорския манастир "Св. св. Козма и Дамян"




Първи детски православен лагер посрещна Църногорският манастир „Св. св. Козма и Дамян” над брезнишкото село Гигинци. 28 деца от неделното училище към храма св. Димитрий” в Асеновград прекараха почивните дни в светата обител. Дойдохме да затвърдим наученото и да прекараме заедно няколко дни в манастира”, обясни техният ръководител свещеникът Николай Величков.

Общо около 40 деца на различна възраст и от различни училища вече четири години посещават ръководеното от него неделно училище. Имат предварително изработена програма и нужните им учебни помогала. Често заниманията стават и по време на поклонически посещения до параклиси и храмове в околността на града. В заниманията помага и презвитерата Ценка. Тя е магистър по богословие, но преди това е завършила магистратура по икономика.



Отец Николай е събрал децата още преди да стане свещеник. Отскоро той служи в катедралния храм в Пловдив и му е трудно да ги занимава след неделната богослужба, както го е правил по-рано. Затова предпочита формата на лагери. За трите дни в манастира децата затвърдяват наученото и с участие в службите имат и практически опит. Те добре познават последованието на Литургията и макар трудната си възраст на буйни 10-12-годишни хлапета стоят в храма благоговейно. Знаят Символа на вярата и "Отче наш" и по време на неделната света Литургия заместиха хора. Търпеливо изслушаха напътствените слова на йеромонах Никанор, който отслужи неделната св. Литургия в съслужие с игумена архимандрит Евгений и търпеливо се наредиха на опашка за нафора. Чак след това подгониха топката из манастирския двор, преди да да приседнат на трапезата.



В началото на септември децата от неделното училище на отец Николай отново ще бъдат на лагер с него и презвитерата в някое приятно място. Заради неотклонното му желание да води децата по пътя на познанието за вярата от. Николай успял да склони игумена на Църногорския манастир да ги приеме, защото Дядото е на мнение, че за децата условията в манастира не са най-подходящи поради липса на достатъчно работна ръка и обслужващ персонал, въпреки че за тях се грижат ръководителите им.


Манастирът е много красив, ще запомним службите и разходките, споделиха децата на тръгване. От манастирското магазинче купиха подаръци за близките си. Икона на св. Георги на кон пък избра за себе си четиригодишният син на пловдивския свещеник - Коце. Те взеха със себе си и от прословутото биволско манастирско кисело мляко. Храната и тридневният им престой в манастира бяха безплатни.









Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.