20 август 2011

Първанов го развеждат в Перник



Президентът Георги Първанов го развеждаха в Перник, но не от първата дама Зорка, както били писали по някакви жълти вестиници, ами го водиха на разходка из града и по крепостта на войводата Кракра Пернишки.

На журналистите от местните медии им бяха казали, че Първанов ще дойде в шест и половина привечер – първо при кмета Янакиева и после двамата да ходят на крепостния хълм. Други по-информирани знаеха, че ще дойде в шест. Янакиева и Първанов обаче още преди обяд се бяха разбрали, че той ще дойде около пет. Кметицата трябваше да запази стая в хотела и след разходка из града в „Струма” да се състоят важни лични срещи. Както и стана.
Осведомени разказаха, че срещата на Първанов и Янакиева двамата се поразходили из града. Били на стадиона, в Пионерския дом, през парка покрай Двореца на културата и после в хотела. С кого са се виждали там и какво са си говорили – само те си знаят .

Журналистите ги чакаха ту-тук, ту-там – разкарваха ги като простинали в жегата, но Първанов не дойде. Освен журналисти от перник чакаха репортерски екипи и от БДР и БНТ. Президедентът така и не дойде в подземния минен музей, където още не е ходил.


Накрая натовариха децата от втората смяна на т. нар. лятна експедиция за средношколци „Кракра” – четвърта поред, в един смърдящ жълт автобус и всички отидоха на крепостния хълм да чакат президента.

На крепостта цареше трескава подготовка за нажния гост. Подготвяха шпалири, подредена беше музейна екпозиция в куфар с експонати от предишни археологически разкопки на „Зарина нива” и при раннохристиянската базилика в местността „Свети Спас” в подножието на крепостта. Майсторите на танца и техния ръководител Краси се готвеха за спектакъла си.А актьорът Божидар Попчев, без когото не минава нито едно важно събитие в Перник през последните години, вече беше в роля.



Подреден беше и павелион с пресни грънци. Тази година участниците в екпедицията се учеха да правят керамични съдове по автентичен начин на старо грънчарско колело. Наоколо пък се суетяха Васето Паунова – археоложката в музея, която учи децата да ровят на разкопките, и Кирчо Манов – шефа на КИЦ-а.



След дълго чакане и много обяснения от сътрудниците в пресцентъра на президента, че вече тръгнал от хотела, гостът най-после се появи. Посрещнаха го на официалния вход на крепостта. Първанов зададе няколко изпитващи въпроса, за да разбере какво знаят децата за хълма, крепостта и историята на Перник от древността. Видимо доволен, президентът изслуша с интерес беседата на двете екскурзоводки Петя и Янка.



Не се разбра дали той научи нещо ново от момичета. Контролно ги попита колко са били църквите в калето, а те му казаха, че са четири. Важно беше Първанов да научи, че освен останките от четирите храма по териториторията зад крепостните стени, има и още три църкви от различни епохи една над друга и под тях тракийско светилище в подножието на хълма и те не са нито достатъчно проучени, нито пък добре експонирани. Освен тях съвсем до някогашната механа „Кракра”, чиято съдба вбъдеще заради частанат собственост върху нея е все още неясна, се гушат останките на друга църква от по-ново време. За нея имаше проект да се възстановява от преди десетина и повече години, но това не стана, та и досега.

Редом до президента и кмета вървеше и проф. Румяна Михнева, която знаела всичко за крепостта и разкопките. Петя и Янка разказаха на Първанов за намерената на хълма камея и му обясниха какво е това. Смята се, че камеята и пръстена-печат от времето на цар Петър I са най-ценните находки от разкопките в крепостта.



Като свърши обиколката с екскурзоводска беседа за президента, той се отби в грънчарския павилион. Попипа прясно направена съдинка и и попита за колко време се прави, а после се осведоми и за колко време се учи занаята от майстора грънчар Светльо.





Закриването на първата смяна на еспедицията започна с предаване на знамето на втората смяна. По традиция байрака връчва Янакиева. На младежите тя пожела хубави неща – да са здрави и да научат повече, а дай Боже, и да станат студенти по история. Тя има високо мнение за експедицията и за резултатите от нея и сугурно има основание, макар въпросът да е спорен най-малкото заради формата. Вложените в инициативата средства могат да дават по-голям ефект, а участниците би трябвало да са истински доброволци, чиято цел е да свършат повече работа.

На Първанов му се падна честта да раздаде на децата от първата смяна сертификати. Тая мода в Перник е отскоро. Сигерно някъде вече има цех, който ги произвежда. Така се развива местния бизнес и се създават нови работни места. На всеки, който нещо си е направил му дават или грамота, или сертификат и за награда го снимат с кмета, а в тоя случай – с президента. Той е свикнал да раздава отличия – нали е отличник по връчени ордени „Стара планина”. Младежите си получаваха картончетата разсеяно, докато един хлапак не застана до Първанов в поза за снимка. След него и други го направиха.



Докато президентът раздаваше сертификати, две хлапета гледаха батковците и каките със завист, а вероятно и с желание един ден да са на тяхно място.



За тях и за другата публика – служители от общината и всичките активисти на БСП, Първанов дръпна държавническо слово. Той обясни, че няма лошо експедицията да се нарича бригада, а участниците в нея – бригадири. После разказа как се е развивала инициативата”Съхрани българското”. Нарече я кауза на всички българи.


"Съхрани българското" не е кауза на един човек, на една партия, на една структура. "Съхрани българското” е кауза на всички българи и от вас зависи да я продължите и да я пренесете напред във времето"
,
каза Първанов и подчерта увереността си, че "Съхрани българското" ще продължи далеч след като настоящият президент напусне сградата на президентската институция. Така и не се разбира обаче защо в името на инициативата се използва русизмът „съхрани”, а не някоя по-българска дума като „пази”, например.

А в отговор на въпроса дали ще се развежда, който никой не му зададе, Първанов припомни, че преди 34 години на археологически разкопки срещнал съпругата си Зорка и така до днес. На младежите той каза, че около бирагидирския огън се случват много хубави неща.



Празникът завърши с майсторски концерт на „Майсторите на танца”. Първанов също не пропусна да поиграе хоро след срещите си в хотела и мероприятието на крепостта.



Сред познаните лица на крепостта беше екс депутата Димитър Дойчинов. Той водеше очарователния си 2-3-годишен внук Игнат – син на шефа на Административния съд в Перник – Игнат Георгиев.



Каката Нина(на 16) беше сред участниците в експедицията.

От много време в Перник го няма и Адриан Скримов, един от най-активните участници в предишните експедиции, но сега е студент и залага повече на ученето. Емилия Дичева също е вярна на организацията на експедицията от създаването й.



Очаква се най-хубавите снимки от събитието да направи Миглен.ком. От известно време разработчика на сайтове е по-запленен от фотографията.



Повече снимки може да се видят ТУК!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.