11 август 2011

Корпоративна и политическа война след замърсяването на СтрумаДнес в медиите се съобщава, че река Искър посиняла и рибата умряла. На 5-ти август в Перник Струма почервеня и изби рибата по протежението на километри от реката. Едва ли има някаква връзка на еко катастрофите по реките с цвета, в който са обагрени изпуснатите в тях отровни води. Интернет пространството обаче се трови от определено политически оцветени коментари под статиите за тези събития.

Тази сутрин регионален пернишки сайт публикува очевидно тенденциозна статия. В нея се прави опит да се докаже, че отговорността за отравянето на Струма в миналия петък трябва да понесе САМО операторът на тръбата, от която е изтекла отровата, но не и виновникът (който и да е той). Старателно са приложени линкове към голям обем документи.

Читатели на статията хабят енергия да пишат коментари, но част от тях биват старателно изтривани почти мигновено.

Вместо да се разобличава истинският виновник (който и да е той), се води корпоративна война срещу две заподозрени фирми. Казват, че лоша реклама няма, но в този случай едва ли е така.

И докато едната от двете основно подозирани фирми излезе с официална позиция, ръководството й се срещна с общинските съветници в Перник и с местните медии, другата фирма мълчи. Или пише анонимно по форумите, вместо да покаже лицето си и да покани медиите, за да докаже, че не е виновна. Войната се превръща и в политическа, защото във фирмата, която мълчи, съсобственик е народен представител от управляващата партия. Повече от очевидно в негова защита пишат и партийни „адвокати”.

Всичкото това се случва докато списвачите на въпросния сайт правят разследване на еко катастрофата в Струма на скъп български курорт, далече от реката. Ако са четени публикациите по темата във въпросния сайт, лесно може да се установи, че авторите му не са в състояние да напишат публикувания по темата текст, илюстриран с многото документи. Много е вероятно статията да е изпратена, ведно с приложенията, от автор, пожелал анонимност, но и манипулиране на общественото мнение. В цената за публикуването й сигурно е включен и хонорара за модериране на коментарите.

Унищожава се природата, а това се превръща в корпоративна и политическа война, особено в навечерието на избори! Безразлични ли ще останем?

Няма коментари:

Публикуване на коментар