13 август 2011

За първи път сватба в крепостта на Кракра над Перник



Американски военнослежещ от флотата на САЩ и красива перничанка си казаха „да” в крепостта на воеводата Кракра. Това е първият случай, в който Менделсоновият марш звучи на крепостния хълм. Двамата млади се врекоха във вярност до живот пред кмета на Община Перник Росица Янакиева.

Антъни и Мина са заедно от 3-4 години. Те живеят в не много големия университетски център Речмънд. Запознали се в интернет след като перничанката вече била в САЩ. Мина е завършила Математическата гимназия в Перник, а след това се записала да следва история в Югозападния университет. След първи курс момичето отишло на бригада в Щатите и решило да остане там. А после срещнала и любовта на живота си.

За да зарадват родителите и близките на Мина, двамата решили да направят връзката си законна у нас. Заедно с наетата сватбена агенция, младоженците решили да си изберат нестандартен начин да кажат „да” на крепостта, за да е незабравима сватбата им. У нас Мина и Антъни ще сключат граждански брак, а в САЩ ще се врекат във вечна вярност пред Бога. Заради Богородичния пост младоженците не могли да минат под венчило в България, но ще сторят това в Щатите. Пречка няма, защото и Антъни като Мина бил православен, увери сестрата на булката Гергана.



Каката Гергана вече е семейна от 7 години, а Мина е малката дъщеря на синдикалиста от завод „Камет” Олег Аврамов. Таткото беше неизказано щастлив преди да даде ръката на малкото си момиче на американския войник.



Със сърцето си чувствам, че двамата ще живеят в България, довери таткото. Миналата година Мина и Антъни вече са гостували на роднините на младоженката. Семейството й показало на американеца Рилския манастир, Мелник и други прекрасни места от България.

Зетят ни вече е наполовина българин, много харесва страната ни, сподели още Олег. Той не разкри кои са първите думи на български, които е научил зетят и не каза дали са спазили да го срещнат с пържени яйца, каквато е българската традиция за гощаване на мъжът на щерката за севте.Затова пък той е сигурен, че след 5 години, когато изтича 20-годишният договор на Антъни с Армията, двойката ще се установи за постоянно в България. Сега в Щатите Мина се занимавала с търговия с недвижими имоти.





Церемонията на крепостния хълм беше повече от изискана. Булката пристигна при крепостта със стилно украсена лимузина. Вместо номер, на регистрационната табела на черното BMW пишеше "Младоженци"

Ложа в бяло посрещна гостите. На високи маси бяха подредени изискани чаши с шампанското. Бракосъчетанието стана под красива арка от цветя с нежни нюанси. За младоженците беше опъната бяла пътека , покрита с листенца от рози. След като скрепиха с подпис брака си, Мина успя да настъпи половинката си, за да се знае кой ще командва войника у дома. На два пъти щастливите младоженци с пламенни целувки подсладиха горчивото. А накрая на церемонията младоженецът понесе булката на ръце.



Сред гостите бяха и родителите на Антъни. Единствено те от родата му бяха на церемонията в Перник. Преводачка им предаваше точно всяка дума на кмета Янакиева. В окото на свекървата изплуваха сълзи.




Сред изисканите тоалети на шаферите и всички други гости, особено изпъкваше малката рокля в ябълков цвят на каката Габриела. Кумовете бяха млади и много красиви приятели на младоженците.



Кметът на Перник Росица Янакиева е бракосъчетала лично няколко двойки. Не съм отказала на нито една двойка, която ме е поканила аз да съм служебното лице на сватбата им, сподели Янакиева. Тя е узаконявала брака на младоженци в пернишки ресторанти и даже в едно радомирско село, но за пръв път стана сватба на крепостта. Сега е наред , може би подземният минен музей, каквато идея вече имаше.

Снимки от първата сватба в крепостта на Кракра виж в ГАЛЕРИЯТА ТУК!




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.