01 май 2012

Синя светлина за сините птици с аутизъм

Семейство от Перник - родители на дете аутист, събра на изложба и концерт публика с идеята да научим повече за аутизма. Майка на момченце аутист търси компетентна помощ, защото не се справя сама, но трудно я намира. Детето е здраво и хипер активно. Самотна жена с две деца, едното от които аутист, живее на тъмно, защото за неплатени сметки е с прекъснат ток, а синът й мечтае за компютър. Двама родители с дълго чакана рожба пък казват, че четиригодишното им дете не говори, защото още е малко и не признават проблема даже пред себе си, макар да имат поне личен лекар.

Това е само част от проблема, който налага на 2 април в целия свят да се отбелязва Ден за информираност за аутизма. В първата редица като посланици на добра воля на кампанията се подреждат първите политици в държавата, а и по места. Но в нашата държава децата аутисти и родителите им са оставени да се справят поединично.

Социална услуга за обучението и адаптацията им предоставят неправителствени организации срещу стабилни такси. Здравната каса не плаща никаква клинична пътека за аутизъм и няма специализирани публични центрове за помощ на децата и на родителите. А в не малко случаи при нужда от епикризи и експертизи се пишат нелепи неща и децата се изкарват или здрави, или неблагонадеждни.

Явно един ден не стига, за да осени синята светлина за сините птици с аутизъм тези, от които зависи адекватната политика за тази част от обществото ни, която е в широк спектър, но и с неподозирани възможности.

Вие гледали ли сте филма „Рейнман“?

Едва ли има киноман, който да не помни героя на Дъстин Хофман в „Рейнман“, който за секунди смяташе числото на разпилените по пода кибритени клечки и печелеше пари за брат си, броейки картите на „Блек Джек“.

Всеки път като се повдига темата, се припомня, че с аутизъм са били Леонардо Да Винчи, Мария Кюри, Томас Едисон, Томас Джеферсън, Людвиг Ван Бетовен, Волфганг Амадеус Моцарт, Нютон, Марк Твен, Ван Гог, Стивън Спилбърг, Джим Кери...

Атистите изглеждат като хора, които живеят в свой свят.

Специалистите са формулирали три основни симптома за аутизъм: - нарушение в социалните взаимоотношения; - нарушения на речта и езика; - стереотипен, повтарящ се репертоар на действия и интереси.

Аутистичните личности нямат долна и горна граница, те могат всичко и ...нищо.

Аутизмът не е болест, а състояние. За него няма скъпо струващи операции, трансплантации, няма увредена тъкан.

Обяснението, поне засега, е в различната структура на мозъка заради липсата или недостатъчността на нервни връзки в най- висшата нервна система на човека - периферната нервна система на мозъчната кора.

Популярен е примерът как в спор с някого се сещате какво е трябвало да кажете, едва след като се разделите. В този момент Вие сте имали аутизъм.

Детето аутист се чувства така във всеки един момент - знанията не могат да излязат на повърхността и да влязат в употреба.

„Към аутистите в България се подхожда като към обречени деца, а на родителите не се дават много идеи накъде да тръгнат с отглеждането, образованието и физическото им съзряване“, споделя обаче, на базата на личен опит Мирена Велкова, председател на асоциация „Аутизъм“ и родител на такова дете.

Огряна в синя светлина сграда и властници в президиумите не са достатъчни, за да се разбере, че аутизмът не е болест , за да се лекува, а е страдание. Само с волята на обкръжаващите аутистичното дете, то може да се почувства прието и обичано, и само любовта и вярвата помага детето с аутизъм да става все по-пълноценна социална личност, вървейки по скалата на спектъра нагоре. Родителите на децата аутисти се нуждаят от подкрепата на всички и от условия, които може да се създадат от властите, но при добро желание и ясна кауза.

2 коментара:

  1. Истината за АУТИЗМА е ТУК:

    http://www.amazon.com/Disconnected-Kids-Groundbreaking-Neurological-Disorders/dp/0399535608

    ОтговорИзтриване
  2. Основна причина за аутизма е функционален дисбаланс между лявата и дясната половина на мозъка. Всички форми на Аутизъм са ПРЕОДОЛИМИ! Необходима е строго индивидуална грижа, огромно усилие от страна на родителите, в домашни условия, и без лекарства!

    ОтговорИзтриване