06 май 2012

Гергьовден и агнетоПо календара на Българската православна Църква на 6 май се празнува св. Георги Великомъченик и Победоносец. Ако се следва подредбата на празниците в настоящия църковен български календар, би трябвало този празник да е на 23 май. Така е в другите православни държави, където не празнуват светиите според православностилието и светоотеческия календар. Гергьовден е на 6 май в Сърбия и на Атон, а в другите църковни празници ние се разминаваме с тях.

Впрочем от 1968 г. до 1976 г. в църковния календар на БПЦ Гергьовден е отразен и се празнувал на 23 април. После обаче по нареждане на комунистическата власт празникът тихомълком е преместен на датата 6 май, за да съвпадне със социалистическия празник на овчарите, който пък следвал изконната народна традиция от езически времена. А тя повелява на този ден да се дава агне за курбан. Изобщо у нас, подобно на други големи християнски празници, които се празнуват заради хапването и пийването, и Гергьовден не се чества като празник на св. великомъченик Георги Победоносец, а като Ден на овчаря и пастиря, разбирай печеното агне.

В същото време светите отци, (ако ги четем и познаваме) ще ни кажат: „Демонски празник е да купиш овца, да я сготвиш и поканиш приятели и роднини да ядат, пият и се напият, и да повръщат като кучета. Това е дяволски празник! Ние се надяваме да се спасим в името на нашия Христос, а не с овцата, както неблагочестивите и неверниците правят сега.” Това е написал св. Козма Етолийски ( 1714-1779). Което какво е – нищо ново под слънцето и в стремежа да спасим душите си. А Божий Агнец, Исус Христос, беше принесен в жертва на дървен кръст за греховете на цялото човечество. Бог, който "толкова възлюби света, че даде Своя Единороден Син, за да не погине ни един, който вярва в Него, но да има вечен живот" (Йоан 3:16).

(Снимката е от профила на Асен Генов във Фейсбук.)

Няма коментари:

Публикуване на коментар