21 ноември 2012

Ден на християнското семейство

Фамилия от Земенско 1898г

Според календара на Българската православна Църква на 21 ноември се отбелязва празникът „Въвеждане на Пресвета Богородица в храма”.

С решение на Св. Синод на БПЦ от 1929 г. празникът "Въведение Богородично" в България се чества и като Ден на християнското семейство и на православната християнска учаща се младеж. Идеята тогава била това да е ден за християнизиране, за общение с Христа и Църквата Му. В онези години денят бил неучебен и започвал със св. Литургия, на която учениците се причастявали.

Преданието разказва, че на този ден пречистата Дева навършила три години и праведните й родители Йоаким и Анна изпълнили обещанието, което дали пред Бога, преди още тя да се роди. Те въвели тържествено своята дъщеря в Йерусалимския храм и я посветили на Бога. През
следващите години малката Мария била възпитавана под надзора на по-възрастните благочестиви девойки в труд, молитва и изучаване на светото Писание. По такъв начин тя се готвела за своето високо назначение.

Тези факти от преданието ни учат, че децата от малки трябва да бъдат водени в храма Божи и да бъдат учени на молитва и слушане на светото Писание от своите родители. Така ще могат да растат в благочестие и да пребъдват в добри дела и благочестивите помисли. Затова и никак не е случайно, че тъкмо този ден е избран за почит към християнското семейство.

В наши дни истинските християнски семейства не са много, но някога, не много отдавна, всяка фамилия е спазвала Божиите закони и децата в семейството са учени на страх Божий.

От това време, което не е само носталгия по патриархалните порядки, в семейните албуми са останали фамилни снимки, които будят умиление, но възпитават и днес.


Снимка пред дома на Стоимен Георгиев – зет на радомирския възрожденец Милен Лазаров със семейството му и близки (Държавен архив-Перник ф.№1133)

Празникът Въведение Богородично е хубав повод и нашите семейства, макар и не много християнски, а понякога и без брак и по-често - без църковното тайнство Венчание, да застанат пред обектива, а така и семейството да бъде във фокуса на нашето съзнание и сърце.

Снимките са от фондовете на Държавен архив-Перник, където се пазят много фамилни фотографии от минали години.

Няма коментари:

Публикуване на коментар