09 ноември 2012

Храм-паметникът „Св. Георги Победоносец” вече с камбанария с часовник след


Храм-паметникът „Св. Георги Победоносец” в Брезник вече е с камбанария. Изграждането й е започнало преди повече от 70 години, но средствата не достигнали и тя останала незавършена. Тогава храмът бил направен и с по-нисък купол и кухо кубе отгоре.

Благодарение на финансиран с европейски средства ремонт всички това вече е поправено. Камбанарията е завършена, а високо върху нея ще бъде монтиран и часовник.


Съоръжението е доставено от Гърция. Диаметърът на циферблата е повече от метър. Часовникът ще бъде свързан с камбаните чрез специален механизъм и те ще отброяват всеки кръгъл час. Около 70 са мелодиите, които ще звучат от камбаните, управлявани от специален компютър.


До дни ще приключи обновяването на достолепната черква, съградена със средства на местното население в памет на загиналите
в Сръбско-българската война 115 войници от Брезник и Брезнишко преди повече от 70 години.След ремонта храмът придобива импозантен вид и това налага да си има свое настоятелство, за да може да продължи обновяването му и превръщането му в истински център на духовния живот, убедени са местните миряни.

Ремонтът стана възможен благодарение на спечелен проект по Програмата за развитие на селските райони (2007-2013). Договорът беше подписан още през октомври миналата година, но строително-ремонтните работи започнаха едва през август тази година. С водосвет в навечерието на Голяма Богородица беше помолено за Божието благословение всичко да завърши в срок и успешно.

Проектът е на обща стойност 841 хиляди лева. Вече са укрепени стените на храма. Външната фасада е облицована с камък, тухли и варовик. Покривът е ремонтиран, а куполите са покрити с медна ламарина. Приключват и довършителни работи по облагородяване на околното пространство. Изцяло е подменен пода на храма и е монтирано подово отопление. Мечтаната от миряните камбанария, за която навремето при градежа не достигнали средства, вече е факт. Върху нея ще има три камбани и часовник, както са мечтаели предците на днешните брезничани.

Финансирането на обновяването на храма със средства от Програмата за развитие на селските райони не позволява грижа и за вътрешността на черквата. Това ще бъде грижа на свещеника Константин Стойчев, настоятелите и боголюбивите миряни.

Първото дарение е направено от собственика на фирмата-изпълнител на ремонта Кирил Стоев. С предоставени от него 113 800 лв ще бъдат платени поръчани в Гърция 3 камбани, иконостас и позлатени кандила. Досега храмът имаше дървен иконостас с икони в класически стил. Вътре в храма нямаше стенописи, но отдавна има проект за зографисване на стените.

Причина за забавянето на ремонта беше липсата на финансов ресурс, защото авансовото плащане по проекта се оказа крайно недостатъчно. Наложи избраната за изпълнител строителната фирма да подпише ипотека на свое имущество с финансираща банка, за да получи кредит. Вложените в ремонта средства ще бъдат възстановени от Фонд „Земеделие” едва когато свършената работа бъде одобрена от експерти.
Храм-паметникът “Св. Георги Победоносец” е замислен от брезнишкото патриотично население в началото на 20 век в памет на падналите във войните българи и като гарнизонен храм. Събирането на средства за изграждането му е започнало през 1907г. Първият проект е бил дело на архитект А.Н. Смирнов – най-близкият помощник на А.Н. Померанцев, архитектът, ръководил след 1896 година изграждането на мемориалния храм в село Шипка и по чийто проект е изграден храм-паметникът „Александър Невски”. Проектът на Смирнов се оказва много скъп за осъществяване и за изграждането на храма се използва друг, пригоден към събраните средства. В храма се пази тронът на цар Фердинанд, който се е намирал в параклиса на Военното училище в София и при бомбардировките над София през Втората световна война е бил евакуиран в Брезник.

Освещаването е било на 21.06.1948 г. от епископ Пимен.

Оттогава храмът не е ремонтиран, като се изключи освежително боядисване през 90-те години. Черквата е внушителна по размери и казват, че може да побере до 700 човека.Брезнишкият храм е един от стоте в страната, които получават европейски пари за ремонти и реконструкция чрез Програмата за развитие на селските райони. За целта са предвидени 28 милиона евро по мярка 322. Недоглеждане в българските закони отхвърляше църквите като бенефициент по нея, защото не са регистрирани като търговски дружества. Нова наредба обаче разреши финансирането от Европейския съюз.

Ремонтни работи започнаха в около 30 храма, предимно в малки населени места. Осигуреното финансиране е на проекти със стойност от 20 хиляди лева до 1 милион. Приетите проекти са около 200, а Фонд “Земеделие” ще обяви допълнително дали ще има нов прием на проектни предложения за обновяване на храмове.


Няма коментари:

Публикуване на коментар