27 август 2008

С „Южен поток” идва северен вятър




На видеомост София – Москва ще се обсъжда „Екологичната безопасност на газопровода „Южен поток”, съобщават електронните агенции. В поканата на Руския информационен център „Новости” се обяснява, че ще се дискутира как ще се осъществи екологичната безопасност на Черно море при строителството и експлоатацията на газопровода, ще се припомнят основните принципи на екологичното законодателство на България и ще се даде оценка на надеждността на технологиите, предвидении за съхраняване на екологията на акваторията на Черно море”.
Когато българският парламент ратифицира споразумението за „Южен поток” от опозицията заявиха, че то представлява риск за националната сигурност, тъй като не е извършено проучване за икономическата му целесъобразност. То е в нарушение на Черноморското споразумение за сътрудничество. Освен това не е искано съгласието на Украйна, Румъния, Грузия и Турция. Опозиционни депутати обвиниха БСП, че за пореден път доказва заедно със своите съмишленици в управлението, че не са надживели още своето мислене, и че смятат България за 16-ата република на Съветския съюз. Изразени бяха опасения, че управляващите в България за пореден път се предлагали на Съветския съюз, което щяло да доведе до влошаване на отношенията между България и ЕС.
Има един стар политически виц от времето на ТКЗС-тата за северния вятър. На общо събрание един агитпропчик разказвал, че от Съветския съюз идва всичкото добро за България. Тогава Вуте не издържал и попитал:”А севернио ветър?”. На следващото събрание Вуте го нямало.
Сега депутатите от опозицията се опитаха да кажат , за северния вятър. Те се останаха в събранието, но това не значи, че с „Южен поток” не идва Северен вятър.

Газопроводът “South Stream” (Южен поток) е проект на италианската компания “Eni” и руския гигант “Газпром”. Тръбата трябва да мине по дъното на Черно море от руския до българския бряг и след това през страните от Южна и Централна Европа. Проектната мощност на газопровода е около 30 млрд. куб. м. Предвижда се да влезе в експлоатация през 2013 г. Съгласие за участие в проекта дадоха България, Сърбия, Унгария и Гърция след оказано активно лобиране за него от страна на Русия на високо държавно ниво.
Договорът за изграждането на газопровода в България беше сключен на 18 януари 2008г. по време на посещението на тогавашния президент на Русия Владимир Путин у нас.
Според договорените условия българският учредител ще има 50% в уставния капитал на компанията, която ще експлоатира газопровода; гарантират се пазарната позиция на съществуващата на територията на страната мрежа за транзитен пренос на природен газ; гарантира се стабилна данъчна среда за компанията, която ще експлоатира газопровода.
Българското Народно събрание ратифицира споразумението на 25 юли 2008г. Два-три дни след това руският министър на енергетиката Сергей Шматко изненадващо съобщи, че инвестициите за изграждането на газопровода “Южен поток” ще са около 20 млрд. долара – два пъти повече от предвижданото. Шматко не пропусна да предупреди, че забавянето на проекта вдига цената и сваля репутацията му. В същото време анализатори посочиха, че проектът “Набуко”, подкрепян от Западна Европа и САЩ като алтернатива на “Южен поток”, ще струва с 30-40% по-евтино, а следователно и разходите по преноса на газ ще бъдат по-малки, отколкото по “Южен поток”.


Някои български политици, един от които определя себе си като държавник, въпреки ,че обявиха проекта „Набуко” за приоритетен, продължават да се надяват това да остане само име на опера.

Северният вятър не ги плаши.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.