04 август 2008

И служебно правителство - на кукуво лято

Топлото лято разгорещи и политическите страсти.
"Атака" прави "хай парк" пред президентството.
ДСБ и ГЕРБ се споразумяха за съвместен бойкот срещу правителството. Обещаха, че това е само първата стъпка. И сякаш забравиха за хвърлената ръкавица към президента за предсрочни избори.
Преди това герберите поискаха от Първанов да разпусне 40-тото Народно събрание и да назначи служебен кабинет. Първанов пък от родния си Перник посъветва ГЕРБ да чете конституцията и да не го вкарва в сценарий за възможен импийчмънт - не че той сам не се е вкарал в такъв...
По конституция, ако правителството подаде оставка, президентът отново възлага на най-голямата партия мандат за съставяне на кабинет. После на следващата и т.н. Ако не се стигне до ново правителство в рамките на същия парламент, президентът насрочва избори и назначава служебно правителство.
Ако случайно БСП реши, че би имала полза от предсрочни избори, тогава тройната коалиция ще трябва да предаде властта на посочен от Първанов служебен премиер, макар и само за 2-3 месеца /да си спомним колко много работа свърши служебният кабинет на Стефан Софиянски/. Това ли иска ГЕРБ? Може би! Може би?
През 1997г. тогавашният президент Петър Стоянов назначи служебен премиер, без да буквализира написаното в Конституцията и от това действие на държавния глава спечели цялата държава.
Дали ГЕРБ иска да поднесе на тепсия още власт на Първанов - много е възможно като се имат предвид премерените оценки на Бойко Борисов за президента с мотива, че двамата са пораснали на улицата, пък Станишев ходел на училище с "Мерцедес" без номера/по думите на самия Борисов/. От друга страна обаче нито Станишев, нито голямата част от опозицията искат да дадат властта на Първанов.
За това, може би, служебното правителство се отлага за кукуво лято.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.