02 януари 2009

Ангелът на Българската Коледа


Всъщност това не е Ангел. Това е комшията Иван. Да ме прости, че така го изтипосах на тая снимка. Свикнала съм да го виждам на живо, но като видях снимката, веднага си помислих – ето това е. Това е Ангелът на Българската Коледа.
Ангел също е комшия, живее в съседната къща. Той е далечен братовчед. С германски паспорт. През зимата живее в Берлин, защото там му било по-евтино. През лятото се връща при корените си – на село. И той може да е ангелче на Българската Коледа. Не съм сигурна обаче дали пуска есемеси по левче и двайсе за болните деца и нуждаещите се...
Ванката е друго нещо. Той е същинско херувимче. Руси лимби. Светли очички. Под потника може да има и крилца, но само напъпили.
На никого не е отказал услуга. Като седне на масата да ти омилее. Ако виното е любовен елексир, то той го разлива и изпива като истински Купидон. Пие, пие и задреме. Пробуди се и пак пие, пие и замезва. И колчем от телевизора го приканят да прати есемес – прави го веднага – за хилядите болни деца – левче. И двайсет стотинки - за държавата. За децата в будна кома – левче. И двайсет стотинки за държавата. За децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебния дълг към държавата полицаи – левче. И пак 20 стотинки за тая същата наша държава. Колкото пъти се покажат скъпоструващите клипове, толкова пъти Ванката хваща жиесема и праща есемеси. Хей в такава държава живеем – от левчетата на Ванката зависи съдбата на хилядите болни деца, на будните на ръба към отвъдното, на останалите полицейски сираци момиченца и момченца.
Ванката е ангелът на Българската Коледа.
Той е героят на нашето време. Не онези добре облечени мъже, които преразпределят левчетата, събрани в милиарден бюджетен излишък от Ванката и другите хора като него. И ги дават не за болните деца, а на батко, братко и разните там Черепи и партийни и президентски спонсори. И защо не, след като според българското премиер- министърче загубените 220 милиона евро от Европа били незначителна сума, а спестяването на 20 милиона лева от едновременно провеждане на избори било безсмислено – за кого.
Ванката е широка душа и е готов да сподели с ближния си и единствената си риза. Затова остава по потник.
Блажени са милостивите, защото те ще бъдат помилвани.
Блажени сте вие, когато ви похулят и изгонят, и кажат против вас лъжовно каква да е лоша дума заради Мене. (Мат.5:3-12)

Няма коментари:

Публикуване на коментар