05 януари 2009

Благодатта на Богоявление и КръщениетоНа 6 януари Българската православна църква чества Богоявление. В народната традиция денят е познат като Йордановден - заради реката Йордан, където според библейската легенда е кръстен Нашият Спасител Иисус Христос от светия апостол Йоан Кръстител, наречен Предтеча.

Тогава Иисус дохожда от Галилея на Йордан при Йоана, за да се кръсти от него. А Йоан Го възпираше и думаше: аз имам нужда да се кръстя от Тебе, а Ти ли идеш при мене? Но Иисус му отговори и рече: остави сега; защото тъй нам подобава да изпълним всяка правда. Тогава Йоан Го допуска. И като се кръсти, Иисус веднага излезе из водата, и ето, отвориха Му се небесата, и видя Духа Божий да слиза като гълъб и да се спуща върху Него. И ето, глас от небесата, който казваше: Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение. (Мат.3:13-17)

По време на кръщението небето се отваря и Светият дух слиза върху Христос като гълъб, а от небето се разнася глас: "Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение".

Ден преди Йордановден е добре вярващите да спазят строг пост, да се лишат дори от растителна мазнина и да се хранят само с хляб и вода, за да усетят по-силно Божията благодат върху си. В самия ден, от сутринта свещениците служат т.нар. царски часове и Света Василиева литургия. Във всички църкви се извършва Велик богоявленски водосвет. След службата в църквата свещеникът хвърля кръст във водата, а мъже го изваждат за здраве и сполука. В повечето пернишки храмове обаче, кръстът се "продава". Това продължава от години, въпреки оспорваният от канона обичай.

На този празник и ние трябва да си спомним своето собствено кръщение и отново съзнателно да го преживеем и осмислим.
При кръщението Спасителят получава пълномощие от Отца да изгради Царството Божие и да основе тайнствено и задължително свещенодействие - кръщението като вход в това невидимо царство. Всеки, който иска да се възползва от Божиите дарове, трябва първо да приеме благодатта на кръщението, подобно на Христос. Кръщението на малки деца задължава техните кръстници и родители да ги запознават с истините на вярата и да направят от тях добри християни.
Когато се обърнем назад и направим преглед на живота си, разбираме, че във всяка възраст и във всички изкушения благодатта на светото кръщение ни е опазила и не ни не напускала за миг.Няма коментари:

Публикуване на коментар