07 януари 2009

Готови ли са жълтите да платят цената за спестяването на 20 милиона?

През тази година на електората (каква хубава дума!) в България му предстои да избира депутати за 41 -вото Народно събрание и свои представители в Европейския парламент. От една от управляващите партии упорито повтарят, че ще настояват пред портньорите си в коалицията изборите да са в един ден и за предпочитане - този ден да е работен. Един от публично лансираните мотиви от представителите на НДСВ е спестяването на 20-25 милиона лева на данъкоплатците.
Както е известно: изборите за Европейски парламент трябва да се проведат във всяка страна членка на съюза между 4 и 7 юни; четири-годишният мандат на 40-то народно събрание изтича на 25 юни 2009г.; в чл. 64,ал.3 на конституцията е записано, че изборите за парламент се провеждат най-късно два месеца след изтичане на предишния мандат. Така че изборите за български парламент могат да се произведат между 26 юни и 25 август 2009г.
За да има едновременни избори се налага предсрочно прекратяване на мандата или саморазпускане на парламента от една страна или промяна в конституцията, каквато инициатива вече е подета от НДСВ, но затова ще е нужно съгласието на 3/4 от депутати, в това число и на тези от БСП. Известно е, че от БСП и ДПС нямат особен интерес изборите да са в един ден. Но ако царските хора напуснат правителството и предизвикат предсрочно прекратяване на мандата - желанието им може да се изпълни.
Както е известно, изборите за европейски парламент трябва да се проведат във всяка страна членка на съюза между 4 и 7 юни. Темелков каза, че изборите за народни представители ще бъдат през юли. Четири-годишният мандат на 40-то народно събрание изтича на 25 юни 2009г. В чл. 64,ал.3 на конституцията е записано, че изборите за парламент се провеждат най-късно два месеца след изтичане на мандата на стария. Така че изборите за български парламент могат да се произведат между 26 юни и 25 август 2009г. За да има едновременни избори се налага или предсрочно прекратяване на мандата или саморазпускане на парламента от една страна или промяна в конституцията, каквато инициатива вече е подета от НДСВ, но затова ще е нужно съгласието на 3/4 от депутати, в това число и на тези от БСП.
Готови ли са жълтите да платят цената за спестяването на 20 милиона?

Няма коментари:

Публикуване на коментар