31 януари 2009

Да живей, живей ... "Златният Орфей"Решили да възстановят международния фестивал за естрадни песни "Златният орфей". Вече има залагане, че следващият носител на голямата награда ще бъде съществото Азис.
За водещ на фестивала се е самопредложил Драго Драганов, наричан още Чая по името на
предаването на БНТ, чийто водещ беше.
Формален повод за възраждането на фестивала е половин вековният юбилей на БНТ. Това вероятно е свързано и с известна носталгия по времето когато в родния ефир имаше само естрадна музика със задължителен процент съветски песни.
Публиката на БНТ ще избира чрез сайта на телевизията златните песни на "Златният Орфей" измежду 50 наградени в различни години. Очаква се финалът да бъде концерт спектакъл в зала 1 на НДК някога през есента. Съдбата на "Златният Орфей" зависи от Дарина Генова, вдовица на създателя на фестивала Генко Генов, защото нейната фондация има правата над конкурса и от БНТ като собственик на знака. Сигурно е само, че "Златният Орфей" вече не може да се провежда в Слънчев бряг, защото Летният театър е разрушен.
Има много хора, които никак не са усетили липсата на “Орфея” през годините. За мнозина единственият спомен за фестивала е свързан с очарователната невръстна певица Анита Хегерланд или с известната песен на Емил Димитров “Арлекино”, изпълнена от никому неизвестната тогава Алла Пугачова.
Чалга културата, завзела всички пространства на обществения живот, за мнозина запълни опразненото от фестивала пространство. Дали пък възраждането на тази традиция като част от историята на съвременната българската музика също не е елемент от всеобщото чалгизиране. Ще поживеем, ще видим ...


2 коментара: