06 март 2009

Брезник се помоли за загинали в катастрофа младежи



Късно вечерта на 5 март 2009г. Брезник се помоли за трагично загиналите наскоро в нелепа катастрофа край града двама младежи. Преди седмица след навлизане в насрещното платно, камион, управляван от пиян полицай, причини смъртта на 17-годишната Румяна и 23-годишния Христо.
По молба на близките и роднините на починалите младежи и на църковните настоятели на храма “Св. Петка” в Брезник, където няма свещеник, в старата черква служиха двамата монаси от Гигинския манастир “Св.св. Козма и Дамян” игуменът архимандрит Евгений и йеродякон Никанор. С молебен канон на Пресвета Богородица те се помолиха за утешение на духовната скръб на хората.


На вечерната служба брезничани дойдоха, водени от тъжните си нужди. Храмът се оказа тесен да побере няколкото десетки възрастни, младежи и деца. С много трепет и благоволение те проследиха каноните и песните, посветени на Богородица. С особено внимание, вълнение и жажда за духовно слово бяха изслушани впечатляващите за всички прочувствени проповедни слова на монасите. Те призоваха да не се събираме в храма само по тъжни поводи, а да държим вярата си и да следваме Господа в ежедневието си. “За да се махне злото, ни е нужно покаяние - да се обърнем към Господа, към истината, от която сме се отръгнали, да потърсим Господа и да следваме Неговите спасителни слова. Милостив е Господ и ще помогне да се възродим.”- каза в словото си Дядо Евгений. Според напътствията му, ако не сторим това, ще затъваме повече и повече и бедите ще ни следват. “Бог всички нас да ни умъдри и да ни даде сили да следваме неговите евангелски разпоредби” – благопожела още Негово високо преподобие.













1 коментар:

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.