18 март 2009

Свещена простота, а не вода


Гаф нарекоха местни журналисти освещаването на бъдещата канализация в Калкас. Свещениците сипали минерална вода в котлето ... вместо свещена.

Комично в Калкас: Поп Бойко замени свещенната вода с минерална
Комичен гаф стана при първата копка на канализацията в кв. Калкас в Перник, съобщиха свидетели на случката. Преди да направят първата копка в специално построената за събитието шатра, се изредили да говорят политици. През това време, единият поп – Бойко му писва и отива на някъде. Свършват речите и трябвало да се направи водосвет, обаче поп Бойко липсвал. Нямало и котле, с което да се направи водосвета. Звъннали на поп Бойко по телефона и след малко той се появил с котлето, което обаче било…. празно! Оказало се, че няма свещена вода, с която да бъде извършена церемонията. Тогава попът се обърнал към хората и казал: „Я, някой да ходи до магазина, да вземе едно шише минерална вода”, при което хората се спогледали и се попитали - как така ще се прави водосвет с минерална вода?! За да излезе от ситуацията поп Бойко се обърнал назад и се пошегувал тихо: „Епа аз видях комунист и турчин и реших, че сигурно няма да има водосвет и си тръгнах”.
zapernik.com

Какво е това свещена вода си знаят само, тези, които са го написали.
Но под свещена простота в светския смисъл на думата се разбира чиста проба глупост. А глупостта се смята за по-лоша от кражбата. Наивните хора могат да сторят повече зло по неведение, отколкото истински злите хора.
Всъщност гафът беше на организаторите на тържеството по повод първата копка на мръсния канал, мечтан десетилетия от местните хора. Водосветът, за да се получи светена вода трябваше да предшества речите на политиците. Със светената вода се ръси, за да премине божията благодат в начинанието.
Това го знаят даже в прословутото мюсюлманско село Рибново, където с 3-минутно четене на сури от Корана е започнало откриването на нов водопровод.
Иначе свещена простота (sancta simplicitas)е достигнатото състояние на безсмъртие на душата или умът, необременен от единичните явления и предметите на многообразието и свободен от проявленията на физическия илюзорен свят.


1 коментар:

  1. Все се чудя дали вместо наложилия се израз "свещена простота" не трябва да се казва "свещена простотия"!

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.