07 март 2009

Архимандрит Евгений: Да се обърнем към истинатаПроповед на игумена на Църногорския манастир "Св.св. Козма и Дамян" - Брезник 05.03.2009г.- Молебен за душевна скръб по повод загиналите в катастрофа момче и момиче от града.

Остани верен до смъртта и ще ти дам венеца на живота.
Братя и сестри,
Тъжни нужди са ни събрали днес на това място.
По Божия милост ний сме православни християни и на тази вяра са ни научили равноапостолният княз Борис, светите равноапостолни Методий и Кирил и техните ученици.
За тази вяра нашите предци главите си даваха, но не скланяха да приемат ислямската вяра . Тогава, когато нашите защитаваха вярата си, и умираха за вярата си, и умираха с вярата си, и си отиваха с вярата си,тогава на Запад остъпилите от Господа западни народи, се питаха що е това истина. Преди две хиляди години Пилат питаше Христос що е това истина и Господ не му отговори. И не му отговори за това защото той непревилно питаше. Същото питат и днес на Запад. Същото питаха и езичниците, но ний не трябва да задаваме този въпрос: що е това истина, а кой е истината. И Христос каза: аз съм пътят, истината и живота. Истината не е одушевена , тя не е предмет, не е вещ. Езичниците са я търсили и сегашните езичници също там я търсят, търсят я във въздуха, търсят я в земята, търсят в огъня и т.н. Но ний знаем къде е истината и за жалост отстъпихме от истината.

Когато нашите предци главите им посичаха за вярата, тогава задните народи не приемайки еретическото римско духовенство, което искаше да ги подчини, тръгнаха срещу църквата, отхвърлиха и църквата. Евреите, които също имаха и имат амбиции да подчинят света, западните народи не ги приемаха и не приемайки евреите те отхвърлиха и Христа. Отхвърлиха и Христа и това предадоха на нашите управници след Освобождението. Всички правителства след Освобождението за жалост заемаха антицърковен курс на политика . Обезумели от безбожие, тръгнаха нашите да строят рай на Земята, а рай на земята няма. Който се усподоби с Царството небесно, там е раят. Тръгнаха да строят този рай на земята, изтрепаха нашите бащи и деди да им вземат имотеца и да го изпият. Тръгнаха да строят без Господа, без вяра, без нищо заводи, фабрики и т.н. И няма е 50 години вие виждате всичко това се разруши и ние сърбаме сега попарата която за жалост сами си надробихме. Ние виждаме сега мерзост на запустението. На такова нещо са заприличали нашите градове и села. Изгониха народа от селата. Натириха го в градовете, за да му съсипят вярата, за да могат да го командват. От там изгониха и нашите деца, по различни краища на света.
Братя и сестри,
Ние всички виждаме какво е положението, но какво ний в момента трябва да направим, за да се махне това зло. А именно това е покаяние, братя. Ние трябва да се обърнем към Господа, да се обърнем към истината, от която сме се оттръгнали. Да потърсим Господа, да следваме неговите спасителни слова. И милостив Господ, братя и сестри, ний ще се възродим. Но ако ний и това не направим, то ний още и още повече ще затъваме.
Нека Бог всички нас да ни умъдри и да ни даде сили да следваме неговите евангелски разпоредби.
Амин.

Няма коментари:

Публикуване на коментар