23 април 2009

Децата не са убийци! Да спасяваме душите им!


Децата имат нужда да се учат на духовност, защото са човеци и възрастните са длъжни да им осигурят тази възможност.
Дали не трябва да бъдем покръствани отново, за да се обърнем към Божиите закони: не лъжи; не кради; не убивай; почитай ближния…
Децата ни не са убийци! Всеки от нас трябва да се потруди за спасението на душите им.



Поредна страшна новина, свързана с млад човек разтърсва тези дни Перник. Отново влязохме във водещите новини от черната хроника. Детето на уважавани родители, хора с име в обществото и доказано добри човеци, е заподозряно в двойно убийство. Според една от версиите младежът е ранил смъртоносно двама свои връстници с нож в гърба. Дали това е вярно или не, ще установяват съответните органи. Сам по себе си този акт отново буди тревога, недоумение и би трябвало да поражда непримиримост към окръжаващата ни действителност и случващото се с моето, твоето, нашите деца.
Защо младежи смятат за задължително да гарнират обилно веселбата си с алкохол, а понякога и с дрога? Защо ходят на купон, въоръжени с ножове и пистолети? Как невинната младежка свада завършва с убийство? Какво ли се е случило в душата на един или друг млад човек, че да намери за нормално да отнеме живота другиму? Разчовечаваме ли се, оскотяваме ли?
Не може да стоим безразлични до следващия трагичен случай.
Обществото ни страда от остър недостиг на ценности. Децата ни растат с объркана ценностна система, без да са наясно кое добро и кое зло. Всеки ден виждат примери, че може да се краде, да се лъже, даже да се убива безнаказано от земното правосъдие. Управници са лицемерни, неискрени, откровено безнравствени.
В последно време в Перник се случиха зловещи убийства – млади хора отнеха живота на свои връстници по най-жесток начин. И това вместо да стресне и да предизвика дълбок размисъл, отключва още обществена агресия, желание за мъст и злост. По форумите в интернет станахме свидетели на очевидната бездуховност, безнравственост, неграмотност на младите хора.
Конкретният повод от последните дни не е толкова важен, защото за жалост вече не е прецедент. Подобни случаи има доста често напоследък, вярно е и че това случва не само у нас. В песните Соломонови има един стих: „ Страхът от Господа е началото на мъдростта”. Защо децата ни в училище да не учат благонравие, основи на религията, вероучение по силата на конституционната постановка, че традиционното вероизповедание у нас е православието. От това децата ни няма да пострадат повече отколкото игрите на компютъра, филмите с насилие и телевизионните предавания със съмнителна стойност. Децата имат нужда да се учат на духовност, защото са човеци и възрастните са длъжни да им осигурят тази възможност.
Като че ли е дошло време отново да бъдем покръствани, да се обърнем към Божиите закони: не лъжи; не кради; не убивай; почитай ближния…
Децата ни не са убийци! Всеки от нас трябва да се потруди за спасението на душите им.


5 коментара:

  1. Твърдо против!!!Нормално е хората да не искат тяхното дете да се учи на еснафството и лицемерието на евреите залегнало в тяхната свещена книга. Други хора пък не искат децата им да учат за исляма, защото в него виждат ултимативното зло (друг е въпроса колко от тези хора са си направили труда да се осведомят от друго място освен холивудските филми и тъпите сериали). Аз пък съм твърдо против да се преподава само "националната" религия, защото това си е чиста проба дискриминация на религиозна основа на 15% от населението на страната. Да не говорим, че от тези 85%, които ги пишат християни в България повечето са агностици и атеисти.

    ОтговорИзтриване
  2. "Детето на уважавани родители, хора с име в обществото и доказано добри човеци, е заподозряно в двойно убийство."
    "Защо ходят на купон, въоръжени с ножове и пистолети? " Не си ли противоречите?
    Моля, не искайте от училището да предава и "благонравие, основи на религията, вероучение "! Кой ще го предава и по какви учебници? Едно дете е на училище 4-6 часа, а през останалото време?

    ОтговорИзтриване
  3. Anonimen, wze mi dumite ot ustatata!!!! Ne moje da gledame samo ednata strana na monetata!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Религията не е такава власт както навремето, пък и българите никога не сме били особено религиозни. Децата имат нужда от вниманието на своите родители, които да ги научат кое е зло и кое е добро и че дори престъпленията да останат временно безнаказани, рано или късно ще бъдат разкрити. Едно е да откраднеш телефон, както и да е, но да убиеш човек си е престъпление, без значение на колко години е извършителят. Мдаа, и телевизията "помага" много за социалното развитие на децата...

    ОтговорИзтриване
  5. "Според една от версиите младежът е ранил смъртоносно двама свои връстници с нож в гърба. Дали това е вярно или не, ще установяват съответните органи."

    Леле това не е истина. Този убиец ЮЛИАН е заклал 3-ма, от които авама умират и Вие ще казвате, че децата не били убийци. Тва си е една чисто хладнокръвно УБИЙСТВО!!!

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.