21 април 2009

МОЛИТВА ЗА БЪЛГАРИЯ





Господи, Боже Наш!

Ти, който бдиш над света, чуй нашата утринна молитва! Озари ни с лъчите на могъщия преблаг Дух и разпали в сърцата ни искрата, която си вложил в нас! Укрепи в гърдите ни пламъка на свобода и правда! Просветли ни да бъдем смели и доблестни българи, достойни за своя славен род, за Твоята велика милост!
Ти, който си вдъхновявал за светли дела нашите духовни първенци, Ти, който си благославял меча на нашия войн и си го водил към подвиг и величие, Ти няма да забравиш и нас! Простри десница над нас да вървим по Твоя път с нашия избран народ - Твой верен раб и воин, заседнал в своята земя по Твоя воля!
Дай ни сили да живеем и да работим за благото и величието на Родината! Дай на скъпата наша Родина твърдост в изпитанията, воля за живот и вяра в нейния устрем, за да лети през вековете, водена от своя мъдър Цар, към победи и възход, към могъщество и вечност - за Твоя слава! Амин!


Автор на текста e проф. Борис Йоцов, български литературен критик, историк и академик, който я е утвърдил като министър на народното просвещение. Била въведена в училищата през 1942г. и се произнасяла наизуст. В Окръжното, с което била разпространена било подчертано: "Времената, в които живеем, изискват неотменно от всеки българин да има дълбока вяра в силата и успеха на нашия народ. Това важи особено много за нашите деца и нашите младежи. В техните души трябва да гори винаги образът на Родината. Учениците трябва да стават и лягат с мисълта за нейното безсмъртие и историческо предназначение в света. Тая мисъл трябва да бъде молитва за щастието на Родината."


1 коментар:

  1. Моля Ви, подкрепете каузата:
    Справедливост за Мирослав Ризински!

    http://www.facebook.com/group.php?gid=58439042686&ref=share

    Един истински българин в Македония
    се нуждае от нас!

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.