07 април 2009

Станишев vs. Първанов за референдумите

Мажоретно за мажоритарния вот
Президент и премиер си разменят можеретни реплики за мажоритарния вот. На среща със студенти министър-председателят и лидер на БСП Сергей Станишев отново си позволи индиректно да разкритикува президента Георги Първанов. Този път „огънят от свой” срещу президента е заради неговата закана да поиска национален референдум, ако управляващите не променят избирателната система и не въведат мажоритарен вот. Първанов продължава да настоява и за Закон за референдумите, въпреки съпротивата на ДПС и отчасти на БСП.
Президентът много добре знае, че може само да предложи провеждането на референдум, но въпреки това се заканва.
Станишев отговоря с поучения. Той заяви, че референдумът е много демократичен елемент за взимане на решение, но може да бъде и опасна популистка игра. Границата между необходимостта от правото на глас на българските граждани и злоупотребата и манипулацията, с който и да е въпрос била много тънка.
И пак през публични речи, а не очи в очи, Станишев назидателно поучи президента, че е нужна разумна граница за брой гласове, при които да се свика референдум, а Народното събрание да има отношение по формулирането на въпроса на референдума.
Президентът настоя да се заложи по-нисък праг за валидност на допитването и възможност за задължително свикване на референдум по инициатива на гражданите при събиране на определен брой подписи. Той отново си направи устата и за възможността президентът да може да инициира референдуми.
Не се разбират президент и премиер, защото са социалисти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар