25 февруари 2009

Започна жътвата на слънчоглед - през февруари



В брезнишко най-после започна жътвата на слънчоглед - през февруари. Собственикът на 500 декара ниви до шосето за Брезник сколаса едва в края на зимата да си прибере изоставената реколта. Необичайната гледка на комбайна в заснежената нива се превърна в атракция.
Шофьори отбиха колите от страх, че халюцинират. Замразеният слънчоглед бил на софийската фирма "Торн", която има и маслобойна в Брезник, на не ставал за олио. Някой разправял, че със слънчогледа ще хранят крави. Във всеки случай сигурно пак ще орат и ще сеят - за субсидии.

24 февруари 2009

Синя листовка с "червен картон" за управляващите







Със 100 000 листовки СДС подгрява седмия вот на недоверие към правителството, който опозицията поиска заради провала в цялостната политика на управляващите. Флаерите ще бъдат разпространени в областните центрове и пред Народното събрание по време на дебатите по вота. С тях се отправя призив към гражданите да дадат "червен картон на трите партии, отговорни за положението в България, за да може БСП, ДПС и НДСВ да пропуснат следващия мач". В листовките се казва, че последните осем години са загубени за реформи в здравеопазването, модернизиране на образованието, ефективност на съдебната система, запазване на българската природа, усвояването на европейските фондове, развитието на селското стопанство, подобряване на инфраструктурата. Изброяват се и пет неща, с които това правителство е направило страната ни известна -корупция, некомпетентност, престъпност, кражби и скандали.

80 000 евро от проект по ФАР възстановява Община Перник

Изпращат разработка за Свободна икономическа зона в зоната на здрача
80 000 евро (156 189,97 лв.) ще възстановява за две години община Перник заради нередности в реализиран проект. На предстоящата в четвъртък (26.02.2009)сесия общинските съветници ще дадат мнение за приемането на погасителен план, предложен от Кмета. Парите са заради проект BG 2004/016-785.01.01.01-08 - "Успешен модел за икономическо трансгранично сътрудничество по грантова схема за изграждане на местния капацитет България – Сърбия и Черна гора 2004 на програма ФАР ("Добросъседство"). Разработката е в партньорство със сръбската община Пирот, като община Перник е била водеща организация. Целта е била извършването на предварителни проучвания за създаване на свободна икономическа зона в Перник.
По темата за проваления проект се заговори в края на май миналата година. В отсъствието на кмета на общината Росица Янакиева, нейният тогавашен заместник Боян Боянов, по-късно освободен от длъжност с цел подобряване на работната среда и недопускане уронване престижа на общината, оповести пред медиите, че има опасност община Перник да влезе в черния списък на ЕС заради провален проект.
Съобщено беше, че Управляващият орган, а впоследствие и представители на Европейската комисия са посетили Перник на 4 май 2008г. и са изразили категорично становище, "че е налице неизпълнение на сключения договор и е необходимо да се възстановят получените от ЕС средства". Цитирано беше и писмо от МРРБ, според което: "Замислен мащабно, този проект не е изпълнен в своя предварително заявен обем. Няма ясно очертани изводи от предварителните проучвания за създаване на свободна икономическа зона в Перник. Не са посочени предимствата и недостатъците на избрания за това терен, както и дали има други алтернативи. Има грешни изчисления и сметки и основната цел на проекта не е изпълнена". (Коментираше се терен в кметство Бела вода.)
При огласяването на проблема тогавашният зам.кмет Боянов обвини за неизпълнението на дейностите предишното ръководството на общината, бившия кмет Антоанета Георгиева, както и фирмата "Юнайт консулт", наета като изпълнител.
Тогава от дружеството определиха изявленията на Боянов като шокиращи. Обяснено беше, че целта на проекта е била да опише възможните модели за изграждане на свободна икономическа зона и на специфичните нужди на региона, както и да се локализират терени. заявено беше, че това е постигнато и единственото неизпълнение е свързано с разработването на документация за изграждане на бъдещата зона, но предвидените за това средства не са изхарчени. Според съдружника във фирмата Иванина Сярова всеки етап от проекта е бил проверяван от експерти на изпълнителната агенция по ФАР, които са одобрявали дейностите. Няма как да се връщат 80 хил. евро, а най-много 3 хил. евро, заради по-големи авансови плащания, е казала тогава Сярова. Тя обвини Боянов, че съзнателно проваля проекта, за да бъдат привлечени други консултанти по негов личен избор.
По същото време - на 16 май 2008г. медиите в Перник съобщават, че Общините Пирот и Перник ще работят съвместно по трансграничен проект "Устойчив модел за икономическо развитие"(?). В Перник гостува официална делегация от Пирот. В проведен разговор със зам. кмета на Перник Боян Боянов, стана ясно, че е получено финансиране на съвместно разработения трансграничен проект "Устойчив модел за икономическо развитие". Уточнени са съвместните дейности и графика за изпълнението им.(?)
По това време в интернет форумите се появява анонимен коментар, който предаваме с известни съкращения като спестяваме обидните кваликации: "Аз съм запозната със случая ... Става въпрос за реализиран проект, който обаче, не може да се отрече е управляван калпаво и некадърно под надзора и с основна вина на консултантската къща подвела общинското ръководство. Въпросните индивиди от същата фирма са проявявали некомпетентност и некадърност и при други проекти в страната, и като резултат Перник не е единствения ощетен град в този аспект. Като резултат от некадърното управление на проекта, той е обявен за такъв без устойчивост и съответно раходваните средства не са признати от органа, пред който трябва да бъдат отчетени и защитени - съответно - Министерството на регионалното развитие... в момента лицето Боян Боянов - зам. кмет на община Перник ... извършва абсолютно незаконни действия като се разпорежда еднолично с закупената техника и оборудване по проекта- той раздава всичко, което е в наличност на приближени на него фирми и частни лица без никаква отчетност и после ... смее да коментира връщането на средствата по медиите. Лицето Боянов извършва престъпления по длъжност и в момента, а повече от половината от дължимата от общината сума и източена чрез него под формата на техника, оборудване и логистика."
Дали това е вярно и дали е проверявано не се знае, но твърдението е факт, а анонимността на автора е обяснима.
Проектът BG 2004/016-785.01.01.01-08 се споменава и в Доклад за резултатите от извършен одит на Грантова схема за изграждане на местния капацитет България – Сърбия и Черна гора 2004" в Изпълнителна агенция ФАР към Министерството на регионалното развитие и благоустройството за периода от 01.01.2006 г. до 31.12.2006 г. При извършената проверка на договор BG 2004/016-785.01.01.01-08 с бенефициент община Перник е установено, че по проекта е предвидено за нуждите на му да бъде осигурен офис от община Перник. В същото време по бюджета са одобрени като допустими разходи за местен офис при условие, че същият ще бъде предоставен от бенефициента по проекта – община Перник. Освен това са установени несъответствия между апликационната форма и бюджета на проектите. На министъра на регионалното развитие и благоустройството е препоръчано при одобряването на разходите по проекти да се взема предвид изискването за наличие на обосновка за извършване на определен вид разходи /оборудване, местен офис/, необходими за изпълнението на проекта и да се предприемат действия за отстраняване на допуснатите несъответствия по проекти BG 2004/016-785.01.01.01-08 и BG 2004/016-785.01.01.01-15.
От министерството на Финансите са категорични, че тези близо 80 хиляди евро трябва да бъдат възстановени от община Перник по силата на ПМС 119/2008г. Вероятно няма механизъм това да бъде променено. В становището на Постоянната комисия по бюджет и финанси към ОбС се предлага да бъде възложено на общината да предприеме всички необходими действия, включително и по съдебен ред за възстановяване на сумите по въпросния проект, каквото и да значи това. Дали има модел за свободна икономическа зона в Перник, разработен по този проект не можем да кажем. Навремето се говореше как ще бъде направено тържище пълно с български и сръбски стоки, но толкова. Факт е само, че за 2009 и 2010г. община Перник ще получи 156 хил. лв. по-малко от централния бюджет в частта на целева субсидия за капиталови разходи.

21 февруари 2009

Станишев добавя мотив за оставка с PR






По костюм и без шапка, при -10 градуса, министър-председателят Станишев проверява как е почистена магистрала на 30 км от София в късен следобеден час. В същото време в страната има затворени пътища и проходи, има десетки закъсали ТИР-ове, коли са пропаднали в преспи. Но медиите не са там, те са подир премиер-министъра на изблизания път Е-79 при Старо село.

Перфектен PR –точно като за вот на недоверие.



Ето и малко доказателства:
21 януари 2009г.
news.bg съобщава:

Днес се очаква влошената метеорологична обстановка да се пренесе към Източна България. Проходите Етрополе-Златица, Троян - Кърнаре, Проходът на Републиката, Твърдица - Елена, Върбишки и Петрохан са затворени за движение.
Въведени са и следните ограничения: всички автомобили да са с вериги, а товарните - без ремаркета.
… закъсалите автомобили по пътя Монтана - Лом са евакуирани, съобщи директорът на "Гражданска защита" в Монтана …
Затворен е пътят от Монтана и Берковица за София през прохода Петрохан, където през деня паднаха няколко лавини и част от шосето бе затрупано.
Три общини в страната продължават да бъдат в бедствено положение - Вършец, Кнежа и Ловеч.
Бедствено положение на територията на община Ловеч обяви кметът Минчо Казанджиев… Затворени са общинските пътища между селата Лисец -Баховица, Йоглав - Тепава, Дойренци - Дренов и Слатина - Владиня.
В късния следобед вчера шефът на пътната агенция издаде заповед за спиране движението на тирове в страната.

Инж. Янков придружи премиера Станишев до пътен възел Старо село на главен път Е-79, където премиерът инспектира дейностите по почистването. (Става дума за 20.01)
Янков поиска по-строги санкции за шофьорите на тирове, които са без зимно оборудване, създали сериозни проблеми през днешния ден.
И още:
…Министър-председателят провери главен път Е-79 до Старо село, където спря за отдих селското бистро „Кратка почивка".
Хората от Старо село не бяха информирани за премиерската визита. Лошото време пък прогони от улицата и малцината, които разбраха, че премиерът ще посети тяхното село.
Иначе, самият главен път Е-79 бе добре почистен.


вестник 24 часа от събота:
Станишев инспектира Е79 по костюм на -10°

Проверка как е почистен главен път Е79 направи вчера премиерът Станишев. Той слезе на отбивката за Старо село (виж вляво) по костюм и без шапка при -10°.
"В някои страни при 5 см сняг обявяват бедствено положение. При нас в момента е по-тежко", заяви Станишев.
За ситуацията в страната на премиера докладва лично шефът на Националната агенция "Пътна инфраструктура" Янко Янков. Той обясни, че заради обърнатите коли на Петолъчката при Сливен трафикът е отклонен през Ямбол.
"Активирала се е и четвърта лавина на Петрохан. На място има много техника. В страната чистят 1500 машини, но ситуацията е тежка", допълни Янков. Той настоя за промени в закона, които да задължават шофьорите да карат с вериги. (Светлана Стоименова)

19 февруари 2009

Апостола


Кой и кога е нарекъл Васил Левски “Апостол”, та макар и Апостол на свободата, а не на вярата? Кого наричаме апостол? Не е ли Левски просиял с живота и делата си и не живее ли в съзнанието на българина като светия. Често се чуват гласове да бъде канонизиран. Даже това беше сторено, та макар и от неузаконен алтернативен Синод. И до днес много хора неволно определят честванията на 19 февруари като празник. Фактът, че денят на неговата смърт се “празнува" като успение на просиял човек е показателно. Защо е направено всичко възможно да се потули всичко около гроба на Апостола. И не е ли той единственият национален герой по когото не е хвърляна кал.


17 февруари 2009

Печални стари къщи



Сантимент, стара мечта да имам тези къщи, носталгия по безвъзвратно отминалото време на природосъобразен живот, възхищение от архитектурната естетиката на предците ни. Нещо такова е опитът ми за виртуална изложба на печални стари къщи. Бяла къщурка със сини прозорци е спомен от детството ми в някое село, без значение точно кое. Постепенно при нас черчеветата на прозорците престанаха да са сини, но в Гърция още ги има. С малко повече фантазия можеш сда си преставиш какво се е случвало в тези къщи - многобройна челяд, дребно стопанство, усилен труд и сладки празници. На източната стена кандило, около него икони и снимки за спомен на целия род. Огледало с преметната домашно ткана кенарена кърпа. Избледнял портрет на младоженци с проядена от дървояди рамка.
Тези къщи си отиват, заедно със своето време. Ако някъде някой реши да ги прави обект на селски туризъм, те вече изобщо не са същите. Не са и като къщите в Копривщица или Ковачевица.
Някъде някога четох, че в градове, възникнали в древноста, до днес има улици още от онова време и по тях никога не секвал човешкият поток. Дали покрай моите къщи отново ще се завърнат хора.





































































15 февруари 2009

В Гигинци празнуват Трифон Зарезан

На 14 февруари Божията любов събра хоро и погребение

Празниците са и за това – да има повече любов между хората.






В брезнишкото село Гигинци традиционно отпразнуваха Трифон Зарезан на 14 февруари по стария стил. Лозята заряза архимандрит Евгений, игумен на намиращия се наблизо Църногорски манастир “Св. Св. Козма и Дамян. За цар на виното тази година беше избран Кирил Динев, когото хората тук още наричат Кмета, заради изкараните 12 години като управник на селото.


Подготовката за празника започнала преди дни с разгласа и разпращане на покани до местните, които живеят в града и до верните приятели на селото и на манастира.

В мразовитата утрин на селския мегдан се събраха и млади и стари. Музиканти подгряваха празника с фолклорни ритми от този край. Към обяд процесията, водена от моми, невести и баби, облечени в извадени от раклите носии и двамата монаси архимандрит Евгений и йеромонах Никонор, се отправи към къщата на избрания за цар Киро Кмета. Неговото вино реколта 2008 било оценено за най-добро.





След полагащата се за случая молитва и духовна проповед за великомъченика св. Трифон,



Дядо Евгений заряза най-плодородната лозница в двора на Киро. Като опитен лозар, Дядото не пропусна да попита за всеки случай дали на втора или на трета пъпка да реже.



От отрязаните три лозови пръчки жените оплетоха венец. Украсиха го с кокичета и чемшир и коронясаха Киро Кмета.






После Дядо Евгений поля с винце от бакърено менче корена на лозницата. Колкото капки в земята, толкоз бурета в мазата, пожела Дядото.



Девойчета почерпиха с вино от менчето и от шарена бъклица всичките гости. Всеки си чупна от нашарена специално за празника пита и подсладиха хапката с мед.







Домакините бяха приготвили вити баници - сладки и солени, вълча салата с подбрани мръвки и купешки сладки.



Под съпровода на музиката поразвеселената от виното процесия се върна към центъра на селото, но не крачейки, а подскачайки в кръшно хоро.



Там, в зала 1 на гигинското НДК, което си има и зала 2, празникът продължи с дегустации на вина и ракии, гарнирани с вкусни мезета и бурна веселба. Сестрата на Кмета, Иванка не пропусна нито едно хоро.







И докато празникът още не беше отшумял, като във филм на Костурица или по скоро на Рангел Вълчанов, хората от Гигинци трябваше да изпратят по последния му път възрастен свой съселянин, споминал се предната нощ. Само реката ронеше сълзи.



Какво да се прави – такъв е животът.

Сърцето на тазгодишния празник беше кметицата Цонка Сандева.




Тя е първи мандат управник тука. Преди това години наред е била кмет на съседното село Бегуновци, където за тринайсти път и на този 14 февруари също празнуваха Трифон Зарезан. Макар че нашият край не е много винарски, традицията по зарязването на лозята на Трифон Зарезан е толкова българска, че искам да я запазим и тука, каза местната управница. Монасите са ни дар за селото. Освен че с тях имаме повече Божия благодат, и много си помагаме, разказва още кметицата. Покрай манастира селото се прослави, все повече хора идват насам, призна тя.

Напоследък монасите, манастирът и сдружението, което се грижи за възстановяването на Светата обител, станаха обект на необосновани нападки. Техен проводник стана местна партийна централа. Нищо не попречи обаче, симпатизанти на тая партия да се включат в празника.


Мъдрата баба Павлинка преди да сподели нещо съкровено с Дядото, ми каза:

Празниците са и за това – да има повече любов между хората.