04 ноември 2011

Черен PR изчерви ГЕРБ в ПерникПочти седмица след изборите все още няма официални изявления от ГЕРБ в Перник с анализите за резултатите от местния вот. Защо мълчат може само да се гадае или това е онзи ден за размисъл, който по думите на президента Първанов, само в България вместо преди изборите, е ден след това, а за местните гербери се оказва седмица.

Така, както си играеха хоро за изборната победа в Перник в нощта на вота, изведнъж местните гербери се покриха. Вярно е, че тяхната кандидатка за кмет на Перник Ирена Соколова не спечели, но за нея все пак гласуваха 14 516 перничани на първи тур и 20 628 човека на балотажа.

Съветническата им листа събра гласовете на 13 195 човека.

Избрани с тяхната листа са кметове на общините Трън, Радомир, Земен (3 от 6) и на много кметства - Големо Бучино, Кладница, Люлин, Рударци, Батановци, Изток, Църква - 7 от 17 в община Перник, както и Долна Диканя, Долни Раковец и Стефаново - 3 от 6 в община Радомир.

Кандидът за президент Росен Плевнелиев и неговото вице Маргарита Попова на балотажа също бяха предпочетени от 25 117 перничани, което си е със 6 293 гласа повече от полученото от кандидатите на БСП.

Всички тези хора, които в двата тура на изборите си направиха труда и усилието да отидат да гласуват, а някои от тях сложиха „Х” на кандидатите на ГЕРБ от немай къде и с отвръщение, заслужават поне едно благодаря от политическата сила и от нейните кандидати, за които все пак са гласували. Много от тях очакват даже извинение и обяснение за попарените им надежди. Но уви – няма от кого да го получат. Всички други партии вече се отчетоха, защото това е въпрос на политическа култура. Само от ГЕРБ мълчат. Ако пернишките гербери не щат да се срещнат с представителите на местните медии като посредник между тях и електората, то може да го направят иновативно онлайн. Все някой дано ги види.


Веднага след изборите отделни изказвания на герберски активисти се появиха във Фейсбук.

Обстоен анализ под заглавие «КРАХ! ГЕРБ – Перник стигнаха точно до там, накъдето се бяха запътили!” направи и независимият кандидат за кмет на Перник Вихрен Матев (бивш член на ГЕРБ).

Кандидатката за кмет от ГЕРБ в Перник Ирена Соколова направи оценка на своята предизборна кампания в деня на изборите, още докато според платените социологически агенции беше победителка. Паралелното преброяване също я сочеше за фаворитка, но това беше обяснено със страха на хората да си кажат за кого са гласували и публично са обявили, че са дали гласа си за ГЕРБ.

Соколова прецени кампанията си за позитивна. Тя съобщи, че шатрите им били по два пъти във всяко кметство, а всяка вечер имала среща с перничани онлайн. Така описаната от нея кампания все пак даде резултат. До последния момент Соколова се смяташе за победител и даже казват, че от ГЕРБ вили хоро на победата. Впрочем, има и за какво. Все пак техни кандидати победиха в общини и кметства. Имат и сериозно увеличение на броя на съветниците.

Стои обаче въпросът какво все пак надви Соколова на вота. Отговорът е многопластов, но първото обяснение е в черния PR, на който заложиха от ГЕРБ и който доказано дава обратен ефект. Каква и къде е била предизборната кампания на пернишките гербери, те си знаят най-добре.

Според външни анализатори «кандидатът на ГЕРБ Ирена Соколова се превърна в пример за учебниците по журналистика и PR за зле проведена кампания, а неадекватните реакции от PR щаба на ГЕРБ в последната една седмица, бяха пагубни за успеха й. Долнопробните компроматни войни, отдавна не се нравят на хората и резултатите са налице.”

Опитът да се разбере нещо за предизборната платформа и управленската програма на кандидатката и на нейната партия не постигна успех, а от партийния сайт се разбира, че тя се е срещнала с учители и е била патрон на фото конкурс. И до там.

Соколова влезе в новинарските емисии с червени мечета - светлоотразители, които подари на първокласниците за Деня на независимостта, но можеше върху тях да не пише своето име.

В деня на балотажа автомат за кафе пускаше чаши с нейното име. Собственикът му обясни, че му ги дали безплатно и заради авантата ги употребил. Все пак странен начин за агитация - в крайна сметка пластмасовата чаша накрая отива в боклука и замърсява природата. (Плакатите може да се дадат за вторична преработка.)

Очевидци разказаха, че на шатрите се раздавали бонбони, някой се беше уредил и със запалка, но на неудобни въпроси нямало кой да отговаря, напротив – хората били пращани да си питат другаде.

Колкото до срещите онлайн – те били нещо средно между бигбрадър по български и реалити от най-долна проба. „Едно време така се правеше лагерен телевизор, само че в пионерските лагери се явявахме в пригодените за екран кашони бая по-добре подготвени”, коментира една перничанка с явно съжаление за загубата на ГЕРБ и заради симпатиите й към Бойко Борисов. Защо тези уважавани иначе хора си причиниха това, се пита все още тя.

Много от хората, които все пак гласуваха за Соколова, го направиха с ясното съзнание, че не искат повече БСП във властта, но от ГЕРБ не оцениха този вот и не отправиха никакво послание към тези хора, за да са повече. Напротив, Соколова държеше да изберат нея, защото била умна, щяла да се научи и имала екип.

„Лагерният телевизор” вероятно са го гледали шепа партийни активисти от двата лагера и главно тинейджъри, които не гласуват, но и те се обиждат, когато към тях се обръщат с анонимното „Здравей Интернет”. Освен това е много любопитно дали самата Соколова знае какви и колко медии има в Перник, щом реши да заложи на една единствена, при това със съмнителна репутация.

В цивилизования демократичен свят предизборните материали не са платени, а кампаниите се отразяват от журналисти с капацитет и потенциал. ГЕРБ в Перник избра да разчита на ниска култура, неграмотност, липса на морал и елементарно възпитание.

Сега, следизборно ГЕРБ мълчи. Остава надеждата черния PR да ги е изчевил ... от срам.

Няма коментари:

Публикуване на коментар