11 юли 2013

Протести

Все повече са хората, които се питат какво ще последва от непрекъснатите вече дни наред протести в София и какво трябва да стане, за да бъдат чути исканията на протестиращите от управляващите.

От вчера хора със свободни професии са на пост пред парламента, като едновременно с това си вършат и работата. За почивните дни се канят хора от провинцията – да дойдат с колите си и със своите семейства и да се включат в Проект ‪#‎МММ‬ на ‪#‎ДАНСwithme‬ - Метро, Музеи, Манифестация. Идеята се хареса и някои добавиха и други „М” в проекта. За по-обществено чувствителните едното „М” е на министерствата, а за по-прагматичните – на моловете.

Всъщност в петък се навършват четири седмици от злополучния избор на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, но и 22 години от приемането на Конституцията. Организаторите на протестите във Фейсбук предлагат по сериозна програма на парламентарен граждански контрол, наречена „ Уволнени сте!” Идеята е всеки ден от 18:30 протестиращите да се събират пред Министерски съвет, в сряда и четвъртък от 8:00 - "на кафе" пред парламента, а в петък от 8:00 часа на площад "Народно събрание" да има Национален ден за парламентарен граждански контрол.

Намират се критици, които наричат протестите фитнес, пърформанси, пиене на бира и кафе, разходки и други определения от подобен тип. И макар неформалните организатори старателно да ги бранят от провокатори и да се стараят да се запазва добрият тон и да се спазват добрите обноски, има хора, които приканват към по-решителни действия с убеждението, че без да изтече мръсната кръв от политическата ни система, общественият ни организъм ще продължава да боледува и да линее. Има опасност безсилието на улицата да избие в насилие.

Във всеки случай, тия към които е насочено искането за оставка, се окопават с назначения и разширяване на администрацията и демонстрират ангажираност и важни дела в парламента. Даже превзеха ефира на Националната телевизия за гледа нейната публика бесепарския пленум, в каквото са се превърнали пленарните заседания.

Може ли да се окаже прав Емил Кошлуков, който прогнозира какви ще бъдат новините от догодина, по това време: „Протестиращите отбелязаха с тържествена заря и концерт своята първа годишнина. Правителството и Народното събрание изпратиха поздравителни телеграми с пожелания за здраве и успехи в личен и професионален план на протестиращите.”

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.