19 юли 2013

Парите в партиите, а не след депутатите

Държавната субсидия, която партиите получават за всяко спечелено депутатско място вече ще остава в касите на партийните централи, а няма да следва народния представител при митарстването му от група в група. Не че има опасност това да стане в този парламент, но за всеки случай нормата беше приета от народните представители в 42-то Народно събрание. Всеки изкушен от парламентарните новини, пък и други хора вероятно си спомнят как в предишния парламент депутати напускаха масово партиите си и прехвърляха субсидиите си на ГЕРБ. Това се сочеше като метод за купуване на народни представители, които получаваха като награда обратно част от прехвърлените субсидии. Имаше такъв и от Перник.

С приетите вчера поправки в Закона за политическите партии депутатите отхвърлиха на второ четене предложението на „Атака“ да отпаднат субсидиите за извънпарламентарните партии. Мотивът беше, че така ще се спестят държавни пари, но всъщност с такова решение управляващите партии просто щяха да бетонират статуквото на настоящия парламент и да го пренесат в следващия, като пресекат всяка възможност за истинска демократична алтернатива на партийния картел. Спестяването на държавни пари от субсидиране на партиите се отложи. Можело да стани с приемането на държавния бюджет за 2014зта.

Остава наложително и в Закона за политическите партии да залегнат много по-стриктни контролни механизми, които да не позволяват безотчетно харчене на субсидиите за цели далеч от политиката или в ущърб на демокрацията, каквито са практиките на купуване на гласове.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.