24 юли 2013

Храмове или имоти?

Готвени промени в Закона за вероизповеданията се препънаха. На фона на протести и политическа криза шепа народни представители се разбързаха да уредят въпроси, които са стояли с години не отговорени. По много причини. Зад доброто намерение се скри и плиткоумие. Това не попречи на Църквата да приветства намерението.
Правото на собственост върху манастири, храмове и молитвени домове, предназначени за богослужебна дейност, заедно с поземлените имоти, върху които са построени, може да принадлежи на Българската православна църква – Българска Патриаршия, на регистрираните вероизповедания и съответно на техните местни
поделения. Правото на собственост върху тези обекти не може да бъде придобивано по давност от други субекти, извън посочените в изречение първо.” Този текст от Законопроект за изменение и допълнение на Закона за вероизповеданията, внесен от група народни представители от трите парламентарни групи в парламента, се прие нееднозначно от обществото и тръгнаха коментари от чули и недочули. Затова и цитирам точно текстът, както е написан в законопроекта. В Изявление на Светия синод по този повод вече беше поставен въпросът: „А кому принадлежат храмовете и манастирите, в които всекидневно ние, Божиите съработници, отправяме молитва към Бога за доброто на боголюбивия ни народ?”
Казват, че целта на проекта е да се уреди собствеността на катедралния храм "Св. Александър Невски". Тъй като храмът не е споменат изрично обаче, се оказва, че нормата би върнала всички имоти на църквата, мюфтийството и еврейската общност, независимо от тяхното предназначение сега.
Тогава от БСП и особено от „Атака” поискаха уточнение. Хората на Волен Сидеров предложиха да има забранителен списък за религиозни имоти, които са паметници на културата. Мая Манолова от БСП уточни, че нормата ще се отнася само за действащи храмове.
И тъкмо в това е разликата дали става дума за имоти или за Божии домове, в които постоянно звучи молитва.
Някой попита дали на Църквата ще се дадат и частно построените параклиси. А защо да не й се дадат да ги стопанисва като са направени за слава на Бога, а не за индулгенция на ктитора.
Тези дни в Перник се заговори за възстановяване на древна базилика. Има идея да се направи и параклис на място с много ПТП-та. Мине, не мине и някой се сети, че в града трябва да има голяма черква. Хайде, холан, да напълним храмовете с народ, да ни станат тесни, да се чудят къде да служат голям брой свещеници и още повече монаси, пък тогава да се караме за имота на Църквата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.