20 юли 2013

Девет овена курбан за Илинден

Чорба от девет овена е рекорда на курбана за Илинден в Бобошево. Благословено ястие на празника на свети пророк Илия се раздава всяка година край средновековната църква, посветена на светията, под местността Бялата пръст. За храма се грижи 70-годишната леля Николина и нейното семейство. Обикновено черковният двор се изпълва с народ.

Приготовленията за курбана това лято започнаха преди повече от седмица. Почистен е двора. Потегнати са специално направените огнища за чорбата от овче с много зарзават.

Храмът е построен през 1678 г. Стенописите от добре запазени.
Медальоните по свода и горната част на стените са от 17 век, а другите фрески са от края на 19 век. Иконостасът е с нови икони, старите са прибрани в градския музей.


За поклонение е изложена само една наивистична икона на св. Петка и св. Неделя, случайно намерена в олтара, защото е изписана върху медна ламарина и била смачкана.

На поклонниците леля Николинка, която държи ключа и охотно посреща гости, показва и основния камък на храма. От него гръцки богослов чул гласове на безплътните сили от Небето и усетил голяма сила.

В Бобошево се правят 17 курбана на различни църковни празници през годината. В града и околностите има една ранно средновековна църква, две от късното Средновековие, голям възрожденски храм, два манастира и седем новопостроени параклиса, посветени на различни светии. За всяка от местностите, където се намират светите места има легенди, посветени на св. Йоан Рилски, роден в близкото село Скрино.

Няма коментари:

Публикуване на коментар