25 юли 2013

Оставка преди Бузлуджа е немислима за Станишев

Оставка преди събора на БСП на Бузлуджа няма да има. Никой ли още не го е казал това? Наивно е да се очаква, че правителството ще предприеме такъв акт при положение, че лидерът на БСП Сергей Станишев говори от името на премиера Пламен Орешарски. Преди Бузлуджа за Станишев оставката на кабинета е немислима.

Говори се, че в самото БСП има гласове за оставка. Депутати социалисти и даже евродепутат от левицата предлагат да се посочи дата за предсрочни парламентарни избори през пролетта, догодина. Според тях това щяло да успокои протестиращите и да ги прибере от улиците и площадите. През това време управляващите можело да работят по ясна програма ден за ден и да изпълнят онези ангажименти, които поддръжниците им очакват от тях.

Става дума за така широко прокламирания социален пакет, който с по 5 лв. на месец ще подобри „качеството на живот” на българите.
Със зъби и нокти се брани и милиардния заем, заради който се актуализира бюджета. Както се разбра от публичното говорене на министър-председателя и на финансовия министър, тези пари били за буфер, нямало да се похарчат до края на годината и с тях щели да се платят задълженията към бизнеса, без да е ясно към кой бизнес и по какви правила.
Освен това в някаква схема се припомня и един емитиран дълг от 800 милиона лв. за плащания към земеделските производители, но както се обясняваше за тези пари още през февруари, те трябвало да дойдат от Брюксел като плащания по усвоени средства чрез оперативните програми. Кой обаче да ти каже истината. И понеже истината не я казват, а и да я кажат вече никой не вярва, ето за това се иска оставка.

Протестът по жълтите павета в София се ползва с много симпатии, но върху него тегнат и антипатии. Независимо от старанието на повечето отговорни медии да пресъздават събитията обективно, не са малко поддръжниците на оглавяваното от Пламен Орешарски правителство. Хората, които не знаят какво точно е Фейсбук и не могат да станат съпричастни на случващото тук и сега гражданско обединение, непосредствено и от сърце, вярват, че протестиращите са вандали и терористи.

Само че как да повярваш, че полицаи не са посягали на протестиращи като си го видял с очите си или красноречиво заснето на видео.

Аргументите за оставка от назначението на Пеевски през кадровите находки на различни нива, скрепени със задкулисни зависимости и зависимостта от гласа на доказано неуравновесен партиен лидер до милиардния нов заем без видима причина и друг от още 3 милиарда за „южен поток” от Русия може да не стигат.

Но от нощта след 40-тия ден на протести се натрупаха списък с нови мотиви за непригодността на управляващите. Някой измисли комисиите за дискусия за актуализиране на бюджета да се съберат в парламента в късния следобед. Някой не предвиди, че тези комисии ще свършат работата си към 19 часа, когато започват протестите. По някаква причина министри и депутати останаха да се мотаят из парламента и след това. След като се оказаха блокирани, някой реши „обичаните” от народа народни представители да си тръгнат с бял автобус през най-гъстата маса от протестиращи точно в 22 часа, когато започват новините на повечето телевизии. Някой каза на тежко оборудваните полицаи за тази цел да премахнат загражденията. Хората не влязоха в охраняваната зона, но някой беше разпоредил на жандармерията да ги изблъска и макар това да се видя добре по телевизорите, после се обясни, че хората сами се блъскали в полицаите. За всичко това също се носи отговорност и се подава оставка, та ако ще и след Бузлуджа заради едната чест на Станишев, който не искаше власт и не искаше да е премиер, но явно е искал да е шев и на премиера.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.