30 юли 2013

С какво правителството провокира протестите?

снимка: Константин Павлов-Комитата
По време на бурните събития през нощта след 40-тия ден от протестите в София притеснен и сащисан финансовият министър Петър Чобанов чистосърдечно попита: С какво правителството е провокирало станалото?

Управляващите продължават да се правят, че на жълтите павета никой не им иска оставката. Правят се, че не забелязват как в българската столица вече месец и половина продължават демонстрациите с участието на хиляди протестиращи.

Вместо това социалистите се събраха на Бузлуджа на събор и с партийната си субсидия от държавата осигуриха там присъствието на над 50 хиляди човека, както самите твърдят.

Оглавяваното от Пламен Орешарски правителство готви програма за управление за пълен мандат, а за неподаването на оставка от кабинета говорят лидерите на двете партии, които го управляват – БСП и ДПС. Те се опитват да наложат в общественото пространство внушения , че недоволните са малко на брой и платени и не знаят какво искат и защо са недоволни.

Но нали самият Сергей Станишев призна, че Делян Пеевски е част от олигархичен кръг и въпреки това наложи на депутатите си да гласуват за него като шеф на ДАНС и така ги превърна в "машинки" за гласуване, което той самият критикуваше в ГЕРБ.

Голямата политическа грешка с Пеевски продължи да се мултиплицира в кадровата политика на правителството и примери за това са многото нови назначения на различни нива. Някой - с явни обвързаности и зависимости. Бат'Сали и Емил Иванов станаха символи на парламентаризма и областните администрации.

Обещаното експертно правителство се оказа чиста коалиция, с доста оскъдно количество експерти, с министри със съмнителна експертиза. А за съобразяването си изцяло с партиите, които го управляват неволно признава и самия премиер-министър. Пламен Орешарски не знаеше имената на министрите си. Депутатите от БСП и ДПС не разбраха защо точно Цветлин смени Цветан начело на МВР. Не стана ясно и защо Йовчев пое нечия отговорност за "белия автобус", който сега се ползва с повод и без повод за "разделяне". Нищо не казва МВР за провокаторите по протестите. Не казва и кой приготви павета за мятане и плочки за барикади.

Правителството се крепи на волята на презрения националист Волен Сидеров, който преди това крепеше управлението на ГЕРБ.

Вместо от БСП да изкарат на бял свят истинските гафове на ГЕРБ, комисия в парламента брои колко ядки са изяли в полетите с Авиоотрад 28.

Обещаваната социална политика също е само добри намерения за отвличане на вниманието от готвения милиарден заем. Като мантра Станишев повтаря майчинските, енергийните помощи и още непоевтинелия ток, но това не променя качеството на живот, нито запълва пропастта между двете Българии - на бедните и богатите, на непримиримите протестиращи и потъналите в безиходицата си поробени от делника.

Управляващите измислиха въпроса защо нямало протести през предните четири години. Отговорът е ясен, защото дойдоха с поредната голяма кошница за промяна, но донесоха своята подмяна и не разбраха, че повече така не може.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.