09 септември 2008

Ако на 9 септември 1944 в България не се беше случило нищо особено ...

Ако на 9 септември 1944г. В България не се беше случило нищо особено каква щеше да бъде държавата сега. И хората.

64 години след онези събития от екрана на една национална телевизия един пенсионерски лидер попита реторично дали ако не го имало 9 септември 1944г щеше да има какво да се приватизира и да се краде и дали щеше да има такава телевизия. Набори от другата страна на телевизора му отговориха, че ако не беше загубен половин век в една провалила се революция, българската индустрия щеше да продължи да се развива с тенденциите от 1939г., а хората щяха да са добри, морални и нямаше да крадат, защото щяха да имат. И тази телевизия, продадена наскоро за добра цена, щеше да е не на 15, а на 40 години.

64 години след онези събития един политик в Перник, който е потомец на виден синдикален водач от 20-те години на миналия век, но предпочита да казва ,че е потомствен социалист, попита реторично пред публика, събрана да отбележи датата дали ако не го е имало 9 септември 1944г., сега България нямаше да бъде с други граници. Но човекът е интелигентен и побърза да уточни, че намеква за някои територии, които може би сега нямаше да са в пределите на страната, /каквото и да значи това/.

В родния край на президента Георги Първанов имаше манифестации под портретите на Тодор Живков и Георги Димитров. Пред камерата на местната телевизия хората обясняваха, че празнуват победата над фашизма. /Какво е фашизъм и кои са били фашисти в България – може би Цар Борис ІІІ, наречен от народа Обединител или Димитър Пешев/. Местен социалистически лидер с малко име Сталин почерпи с лични средства кебапчета и бира.

Ако не беше се случило нищо особено в България на 9 септември 1944г.
сега тези неща нямаше са случват. Нямаше да има и паметници на съветски войници –окупатори. И досега очевидци на онези събития си спомнят новите банкноти, с които си плащаха разквартируваните по българските села немски войници и опустошените кокошарници от руснаците и осквернените християнски храмове, където са нощували съветските коне. Нямаше да се нарича „славна” армия, окупирала държавата, армия , донесла, не свобода, а една голяма заблуда.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.