07 септември 2008

Къде отива бюджетният излишък?

Къде отива т.н. бюджетен излишък? Как ще бъдат похарчени огромно количество пари, събирани от всеки българин по стотинка? Ще бъдат ли вложени в смислени начинания или пак ще потънат като вода в пясък …
В петък Политическият съвет на тройната коалиция се събра да решава как да се похарчат натрупаните в излишък в държавната хазна пари. Събитието привлече вниманието и на обикновените българи заради лансираните предварително намерения с тези пари, събрани от всички нас да се финансира безплатна почивка на около 5 000 културно масово активни пенсионери от общо над 2 000 000 не културни и не масовизирани. С много вълнение хората следиха дали от тези пари ще се задели и за годината на Русия в България, каквото предложение фигурираше в предварителните предложения, макар и не отразено от медиите, както се подобава.
В крайна сметка от съобщение на правителствената пресслужба се разбра, че управляващите ще похарчат около 1,2 милиарда лева от общо събралите се до момента 4,2 милиарда лева бюджетен излишък. Подробностите бяха спестени. Стана ясно само, че сумата ще бъде разделена между социален и инвестиционен пакет, като за социалния ще отидат 60%. Предстои работна група от зам. министри да направи разчети под ръководството на послушния експертен финансов министър Пламен Орешарски /кандидат за кмет на София от СДС/.
Пенсионери вече казаха, че това с почивките е глупост. От правителството отговориха, че възнамаряват то да стане трайна политика, както се случвало веднъж в Австрия, когато австрийски пенсионери дошли на разноските на австрийското правителство в Албена /но не повторили/. Нещо повече - от 5 000 културно масовите пенсионери станаха 15 000. От ДПС и от НДСВ пък казаха „ще видим”. Как се връща назад дадена дума от премиер и социален министър.
Любители на руската култура пък побързаха да изразят очакване, че популяризирането й у нас ще става за сметка на самата Русия.
Обикновените българи недоумяват като как става така, че изобщо се събира излишък и не би ли могло и в техните портфейли най-сетне да се появят излишни пари за фонд „и аз съм човек”.
Обикновените българи се питат къде се пазят тези пари, колко са лихвите и какво ще стане с тях.
Обикновените хора не са безразлични как се харчат техните пари.

Няма коментари:

Публикуване на коментар