17 септември 2008

Божията частица е химера на безбожници

Не може така да се говори за "божия частица?" категоричен е младият йеромонах Никанор от Църногорския манастир "Св.св. Козма и Дамян", наричан още Гигински манастир. И обяснява: Такава частица не може да се хване, защото Бог не е част от творението, а извън него. Бог присъства в пълнота в тялото и кръвта на богочовека Иисус Христос, когото всеки вярващ може да приеме чрез светото тайнство евхаристия.Учени се опитват да разберат как е възникнала Вселената. В Европейския център за ядрени изследвания край Женева успешно стартира експериментът на века. В гигантски адронов колайдер /каквото и да значи това/ физиците ще търсят частица, която сами нарекоха Божия.
Тези търсения няма да скарат богослови и физици, както полимеризацията не може да скара химиците и езиковедите, коментира духовникът. Йеромонах Никанор обяснява: "Това, което физиците са решили да търсят и са нарекли "Божия частица" изглежда е поредната предстояща да бъде открита микрочастица, едно много, много малко късче от необятната Вселена, за която човечеството знае все още твърде, твърде малко. Не бива названието "божия"да ни заблуждава; Бог по определение е свръхсъщностен и недостижим. Има един, единствен начин Бог да бъде докоснат, "хванат". Бог се оставя да бъде докоснат от тези, които са достойни за това, както е казано: "Блажений чистий сердцем яко тии Бога узрят" /"Блажени са чистите по сърце, защото те ще видят Бога"/.
В Божиите очи и в очите на ангелите хората, които се опитват да Го намерят в реактор или в невидима частица изглеждат нелепо с опита си да достигнат Недосегаемия. И жалки на фона на тези, които приемат пълнотата на Божеството, когато достойно се причестяват с тялото и кръвта Христови."

Няма коментари:

Публикуване на коментар