10 ноември 2008

10 ноември - 19 години по-късно




На 10 ноември 1989 година ЦК на БКП гласува оставката на Тодор Живков като генерален секретар на партията. Живков беше освободен и от поста председател на Държавния съвет. На негово място избраха Петър Младенов, онзи същият с репликата за танковете.
Седмица след това на площад "Александър Невски" в София се проведе първият митинг на опозицията, а предния ден пък БКП организира митинг в подкрепа на промените и "преустройството". След няколко седмици на ежедневни митинги, шествия и демонстрации се стига до създаването на СДС, до свикването на кръглата маса, до отмяната на член първи от действащата тогава конституция, който регламентира ръководната роля на БКП, до преименуването на комунистическата партия в БСП.
Изборите за Велико народно събрание бяха началото на партийно-политическия процес в страната, а малко преди това беше възстановена свободната преса.
Българската демокрация вече е пълнолетна. Все още обаче се спори дали преходът е завършил. Безспорна е само дата на неговото начало - 10 ноември 1989г.
Свободата на словото пак е под въпрос. Скоро пребиха журналист, защото на някого не му харесвали неговите писания. Бившите комунисти влизат в храмовете и палят свещици, за да ги снимат, но вероучение в училището няма. Няма го член първи, но има партии преяли от власт. Корупция и организирана престъпност разяждат държавата. А дясното, и синята идея са някъде в ъгъла. Разединени и разпиляни. Много вожд, малко индианец и тук таме по някой шаман.
Може ли пак да се срещнем на Орлов мост - след 20 години ...

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.