13 ноември 2008

Движение "Напред" към отмъщението на властта и парите


Защо заковаха Ковачки?
Два-три дни след като един от най-най- богатите олигарси в България Христо Ковачки прикани да го проверяват държавните органи, да отговорят на многобройните въпроси за произхода на неговите капитали, за да може да започне на чисто, държавата реагира. Просто светкавично. Прокуратурата го погна. Предявиха му обвинение за данъчни измами в особено големи размери и склоняване на друго лице към измами с цел имуществено облагодетелстване.
Сценарий ли е това?
Дали Ковачки е знаел предварително, че му готвят чук? Има ли наистина изненада?
Нищо, че Христо Ковачки има диплома на атомен физик, той все пак не е измислил топлата вода, загрявана в неговите топлофикации. И държавата не измисли нищо ново. Както е известно, Ал Капоне е закопчан само заради неплатени данъци.
Каквато и да е причината за ударите срещу Ковачки, а тя едва ли ще се разбере напълно, целта отчасти е постигната.
Българинът не обича богатите. Чорбаджиите, според народопсихологията ни, са изедници задължително. А пък как ли изглежда и откровеното заявление за подкрепа към политическа сила. Първо партия ЛИДЕР, а после и коалицията "Движение Напред".
Дали Ковачки залютя на сега управляващите. Страхува ли се тройната коалиция от конкуренция. Много хора все още си мислят, че проектът ЛИДЕР е рожба на Доган, но "Движение Напред" доста ярко се противопоставя на ДПС. Ако пък това е отмъщение на Сокола, за пренебрежение и разграничаване. След като в неговата партия самоубиват и това е възможно.
Впрочем не е ли странно, че въпреки очевадностите около имуществото на Доган, прокуратурата не се интересува от него. Защо държавното обвинение не се притесни, че няколко имама изпратиха по последния му път самуобиец, което е недопустимо. Какво знаят имамите и прокурорите?
От ОЛАФ обясниха, че бизнесменът Людмил Стойков е направил прегрешения. В отговор президентът Г. Първанов прикани ДАНС да ревизира ОЛАФ. Да, де ... Или да, ама не.
Ковачки е спокоен. Готов е да помогне на разследващите. Готов е да понесе последствия. Готов е даже да се жертва, за да види Брюксел, че в България има съдебна система.
Дали движението напред не е към отмъщението на властта. Или на парите. Но все пак Ковачки преди всичко е предприемач, човек който произвежда и създава работа, разбирай хляб и блага за много хора ... Две са обясненията - или няма ненаказано добро, или кой каквото търси, си го намира.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.