25 ноември 2008

Войнишкият паметник в Трън е на световен автор

Тайното общество на бръснарите припомня:


Войнишкият паметник в центъра на пограничния град Трън е дело на италианския скулптор Арналдо Цоки. Именитият маестро е направил много паметници по света, че и у нас в началото и до средата на миналия 20-ти век. Повечето негови скулпторни композиции са с военна тематика и прославят героизма на войни, загинали в битки.
В Трън този факт е известен само на посветени. Твърдението не се подкрепя от сериозни доказателства, но фактите съвпадат. Преданието се приема за неоспорима истина.


Паметникът е издигнат в чест на паднали по време на Сръбско-българската война в драматичните битки в района на Трън. Върху него има надпис:



"Въздигнат от признателните трънски граждане в памят на храбропадналите борци в братоубийствената ни победоносна война съ Сърбите през месец ноември 1885 годино в Трънско офицерите подпоручици Ангелов, Цанков, Халачев и Калев и около 30. долни чинове. гр.
Трън 8 август 1893г."


От челната страна на монумента има златен венец и е написано:



"Братский венец на незабравимите ни храбри другари подпоручици Георгий Ангелов и Костантин Халачев и 24 долни чинове паднали геройски в сраженията против сърбите на: 3 и 4 ноември 1885 год. при г.Трън и с. Врабча. 1894 год. От офицерите на 5-й пеший Дунавский полк"


Паметникът е в центъра на градчето. Първото нещо, върху което се спира погледът на новодошъл на градския площад е тъкмо този монумент. Преди време този паметник се нареди между "царските чешмички" и с 10 000 лева му направиха оградка от тежки вериги. Сега блести като нов. Бъквите и орнаментите са покрити с пресен златен бронз. Чест прави на градските власти, че подържат паметника в изряден вид. Даже може да се каже, че малко се престарават, но това е само смел и не съвсем осонователен упрек.
В официалния регистър на войнишките паметници и паметници свързани с борбите за национално освобождение монументът в Трън фигурира като паметник на загиналите в Сръбско българската война и само толкова.


Арналдо Цоки е роден през 1862 г. във Флоренция. Той е автор на паметника на Гарибалди в Болоня, на Колумб в Буенос Айрес, на Св. Франциск Асизки в Кайро, на Александър ІІІ в Петербург и на още много паметници из цял свят.
Прославеният италиански скулптор печели първия в следосвобожденска България международен конкурс за паметник на Цар Освободител Александър ІІ. Паметникът на руския император е издигнат в сърцето на София, на площад "Народно събрание". В България Цоки е автор и на бронзови скулптурни творби на паметници в Севлиево (1894), Русе (1908), Ловеч, Оряхово, Дряновския манастир и скулптурен фонтан в Пловдив. В България Цоки има много приятели, които го посещават и в Рим където именитият скулптор се установява до края на дните си. Той умира през 1940 г. в Рим.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.