14 ноември 2008

Слънчоглед и ябълки стоят неприбрани ... Къде са хората?


С един приятел ходихме из Брезнишко. По полето има декари и декари неприбран слънчоглед. Дали това има нещо общо с цената на олиото? Вероятно не. По скоро е свързано с плащанията за единица площ от Европейския съюз. Открих Америка.

По дворовете обаче има и не пребрани ябълки. Къде са хората?



Зловещо поле ... Спомняте ле си филма "Слънчогледи"?!


Стотици декари слънчоглед в полето около Брезник стои неприбран. Грозната гледка на изсъхнали и помръкнали стръкове навява скръб и тъжни мисли - толкова ли сме богати, че оставяме нахалост дареното от природата, а и от човешкия труд. През лятото нивите греeха с милионите си земни слънца, а сега сякаш чума ги е дамгосала.
Местинте казват, че нивите са на различни стопани. Има оптимисти, които се надяват, въпреки че зимата вече е тука, слънчогледът да бъде прибран. Някои, по сведующи коментират, че продукцията била изкупена на зелено от производители на олио, но заради падналата цена не било рентабилно да се прибира. Има и такива, които смятат за виновни еврофондовете. Субсидията за единица площ била прибрана от псевдо земеделските производители, а слънчогледът може и да не се прибира.
Каквато и да е работата, ако тези ниви бяха на дедите ни едва ли щяха да стоят така нестопанисани.
Какво се е случило с новото поколение земеделци, че нехаят за продукцията?





Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.