03 ноември 2008

Движение "Напред" - 3 в 1 или нещо като тумба-лумба-шикалки



Три партии учредиха коалиция Движение "Напред". ВМРО, Земеделският народен съюз (ЗНС)и ЛИДЕР се врекоха във вярност в името на ускораване на България в движение напред. Бизнесменът Христо Ковачки включи на директна скорост към властта. Лидерът на ЗНС Стефан Личев публично призна правената сметка - новата коалиция да стане трета политическа сила. Патриотизъм от войводите, традиция от земеделците и успех от лидерите. На това залага новият политически продукт. ългария има нужда от движение напред и новата коалиция ще сеу опита да я включи на скорост.

Ковачки направи три дълбоки поклона пред публиката, препълнила зала 1 на НДК. Какъв беше смисълът им не е много ясно, ако това е само РR маниер. Може да е акт на уважение към хората (като при японците), може да е подканяне за аплодисменти като при актьорите, които са изиграли успешна роля. Виждала съм така да се кланя един гологлав и не особено интелегентен тв водещ. Може да е и подражание. Лично на мене ми се ще да вярвам, че Ковачки се поклони в знак на уважение към хората, които работят за парите му и които ще вкарат частната му партия, а сега и коалиция във властта.

Отдавна анонсираното сформиране на Движение "Напред" между ВМРО, Земеделския народен съюз (ЗНС) и партията ЛИДЕР стана факт на учредителна конференция в неделя -2 ноември 2008г.
Кои сключиха новия политически брак - 3 в 1?
Председател на ЛИДЕР е Кънчо Филипов, но зад партията стои бизнесменът с интереси в енергетиката, застраховането и туризма Христо Ковачки. В ръководството на формацията са мениджъри от предприятията на Ковачки. Партията беше създадена за местните избори миналата година и успя да спечели общо за страната около 50 хиляди гласа. Лидер на ЗНС е Стефан Личев. Съюзът е наследник на БЗНС-НС, който се оглавяваше от Анастасия Мозер. Изборът на Личев за главен секретар стана причина за разцепление на земеделската организация и напускането на Мозер, но по-голямата част от местните структури на формацията останаха при Личев. На конференцията за учредяване на новата коалиция те демонстрираха силно присъствие. Зала 1 беше доста оранжава от знамена, балони и лидерски шалчета. ВМРО и ЗНС в момента са партньори със Съюза на свободните демократи на Стефан Софиянски в парламентарната група на Български народен съюз, която има 14 депутати в Народното събрание. Софиянски обяви, че може да напуснат групата, а Мозер съобщи, че ще прави нова земеделска партия.
В Перник председател на ЗНС е Хранимир Генчев. Той е зам. председател на Общинския съвет. За общински съветник беше избран от коалицията "Съюз за Перник", която напрактика е бизнес сдружение, но зад него формално застанаха като политически сили ЗНС и Християн социален съюз /ХСС/. На ероизборите, в Перник ЗНС се отличи с рекорден вот, особено в секциите с концентрирани избиратели от ромски произход. На местните избори ВМРО беше в коалиция с ГЕРБ, но не можа да вкара съветник. ЛИДЕР има само един съветник и свой представител в екипа на кмета.
Какви сметки се правят в новия съюз още е трудно да се прогнозира. Известно е само, че искат да са трета политическа сила в следващото Народно събрание. Интересно е още, че приветствия към делегатите на форума в неделя изпратиха "Гергьовден", Единната народна партия на Мария Капон и формацията "Защита".
Церемонията започна и завърши с изпълнението на етно формация, която съпроводи танците с оглушително думкане на тъпани.
Тали новата коалиция ще бъде само тумба лумба шикалки предстои да видим тепърва.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.