18 декември 2008

САПАРД съсипва предприемачи

Отказват плащане за овцеферма и мандра в Земен без основания. Щателни проверки от различни инстанции не са установили никакви нарушения

САПАРД съсипва двама предприемачи от Земен. Отказва им се плащане за изградените овцеферма и мандра чрез спечелени от програмата проекти, въпреки многобройни проверки, завършили без констатирани нарушения. Захваналите се със сърце и любов с животновъдство и с амбиция за затворен цикъл до производство на биологично чисти продукти Васил Николов и Милко Величков са пред тотален срив и банкрут. От Държавен фонд Земеделие и Агенцията САПАРД втора година ги подлагат на тормоз. Три кредита от различни банки със 140 дни просрочени плащания и натрупани лихви ги принуждават да продават на безценица лично имущество. Ипотекираните им жилища вече се описват от съдебни изпълнители. Обвиняват ги в опит за измама без каквито и да било доказателства.
В същото време съграденото от двамата предприемачи с проектите по САПАРД е пред погледите на хората. То е неоспоримо. През 2004 г. с помощтта на програмата заработи направената от тях кравеферма за около 760 000 лв. През миналата 2007 г. официално беше прерязана лентата на модерна овцеферма за близо 2 млн. лв., в която вече се гледат над 1 000 овце. В същия ден беше направена първа копка на мандра, която вече преработва млякото до биологично чисти кисело мляко Земенея, сирене и кашкавал.Двамата предприемачи в деня на първата копка на мандрата. Едва ли са подозирали какво ги чака.Добри заплати получават около 60 земенчани. За проектите са сключени договори и те са изпълнени в детайли. Както е известно, според правилата на САПАД вложените в обектите средства се възстановяват наполовина след приключване на проектите. При тях експерти от земеделския фонд и независими одитори правят проверки, които завършват без забележки. Изведнъж някъде в кабинетите в нечия чиновническа глава се пръква заяждането, че една машина за около 10 000 лева изглеждала стара и затова евентуално може да има проблеми. Двамата предприемачи доказват по недвусмислен начин, че фуражомелката е платена на производителя като нова. От завода получават пълен комплект документи, потвърждаващи, че машината е произведена там. Тогава на някого му хрумва, че може да не бъдат признати къщите за гледачите в овцефермата и съответно да не бъдат платени. На фирмата бенефициент са възстановени 760 000 лева, а разходите за двете къщи с четири апартамента, възлизащи на 140 000 лв. са задържани.


Една от къщите за гледачите.


И докато Николов и Величков се опитват да докажат, че жилищата за гледачите са неразделна част от договора, се получава нотариална покана да върнат преведените им вече пари - защото фигурирали в "екшън плана", защото имало "опит за измама" и пр. И понеже влизат в списъка на "заподозрените" или по скоро на отказалите да плащат подкупи, за да нямат спънки, сега и проектът за вече работещата мандра е с отказ за плащане. Съществена тук е забележката, че положителни становища за овцефермата има на отдел "Правен" и на отдел "Борба с измамите и противодействие на корупцията" на фонда, на независими одитори от "Гранд Торнтон" и на пернишката окръжна прокуратура.
Ходенето по мъките на двамата предприемачи не спира. Те са решени да си търсят правата докрай.
Натрупали си дебела папка преписки. Продължават да тропат на всички възможни врати и да питат с какво са виновни. Недоумяват как може фермата им хем да е пример за добро харчене на европейските пари, с който се хвалят шефовете и чиновниците от фонда пред чуждестранни гости, хем да им отказват плащане и да ги карат да връщат вложени в строителството пари. Вместо да се радват на съграденото, САПАРД ги съсипва. Но не точно програмата, а корумпираните и некомпетентни чиновници, които я управляват и заради които страдат почтени предприемачи, чиито проекти са реализирани по европейските, а не по българските правила. Съпричастни с проблемите на двамата предприемачи са убедени, че ако са се държали кръчмарски и са дали бакшиш на чиновниците, проблемите им щяха да са решени отдавна.

Злонамерени чиновници водят до банкрут предприемачите
От отчаяние Величков заплашва, че ще се взриви


Двамата предприемачи от Земен, реализирали три успешни проекта по САПАРД и в крайна сметка получили отказ за плащане всъщност са превърнати в жертви от злонамерени чиновници. Виновна е вече уволнената шефка на отдел "Европейско финансиране" Петя Друмева и също уволнената й последователка и приятелка Десислава Ковачева. Уволненията на чиновничките обаче не могат по никакъв начин да компенсират вече стореното зло, което доведе до фалит две работещи фирми- "ВМХ Сдружение" и "Вамид" на Васил Николов и Милко Величков. Съдружниците са изправени до стената. Заради чиновническите своеволия двамата са принудени да разпродават на безценица личното си имущество. По вина на работещи във фонда служители са преминали през всичките кръгове на ада - обвинени са опит за измама, отказана им е субсидия, после им е преведена, но не в пълен размер, сега те са получили и нотариална покана да върнат получените пари заедно с лихвите в размер на близо 1 млн. лв. И това не е всичко. Не се дава и друга очаквана субсидия от близо половин милион лева за мандрата на "Вамид" тъй като става дума за свързани лица. Всичко това се разиграва на фона на установена чиновническа злонамереност при направени пет проверки в полза на потърпевшите. И отделите "Правен" и "Борба с измамите и противодействие на корупцията" към самия фонд и друга внезапна проверка с участието на Александър Николов от отдела за борба с измамите и служителите на местното представителство на фонда- Петко Симеонов и Мая Ботева се произнасят в полза на оклеветените. Не установяват нарушения и независимите одитори на "Гранд Торнтон". Нещо повече - Окръжна прокуратура в Перник след съвместна проверка с Икономическа полиция, не само че отказва да образува дисциплинарно производство срещу съдружниците, но стига до извода, че чиновници от фонда умишлено са подавали невярна информация с цел да се откаже финансова помощ по САПАРД и препраща преписката на софийското обвинение за разследване на действията на чиновниците, след срока за обжалване на документа.
Въпреки това, веднъж вече оклеветени от Петя Друмева, независимо, че се доказва как тя е подправила 10 страници от досието им, те остават в графата "заподозрени" и са включени в "лошите плащания". Всичките им жалби и сигнали остават без резултат.
Милко Величков е доведен до отчаяние от чиновническите заигравания във Фонд "Земеделие". Той заплашва не на шега да си сложи динамит и да се самовзриви пред офиса на зам. шефа на ДФ "Земеделие" и отговорник по САПАРД Константин Паликарски, който играе активна роля в разиграването на предприемачите.


Прокурорът: Некомпетентни чиновници ни злепоставят пред Европа


Изумен съм от това, което видях като факти при проверката ми във "ВМХ Сдружение" в Земен. Никъде не открихме нарушения или злоупотреби от страна на съдружниците. Жалко е, че некомпетентни и злонамерени служители ни изграждат имиджа пред Европа. Това заяви прокурорът Николай Цветков по повод извършената проверка от пернишката окръжна прокуратура относно спрените плащания за овцефермата в село Пещера.
Прокурорът е категоричен: Съдружниците Васил Николов и Милко Величков са абсолютно изрядни. Те са изпълнили всички условия, залегнали в одобрените им проекти по САПАРД. Необосновано обаче са им отказани плащания. И двамата са станали жертва на некомпетентни или злонамерени чиновници в ДФ "Земеделие". Жалкото е, че такива служители ни изграждат имиджа пред Европа. Заедно с Икономическа полиция сме проверили всички спорни позиции. Никъде не открихме нарушения или злоупотреби от страна на съдружниците. Стигнах до извода, че във фонд "Земеделие" единият отдел не знае какво прави другият. За всички резултати, констатирани при проверката съм уведомил Апелативна прокуратура- София, Софийска градска прокуратура и Осми отдел към Върховна касационна прокуратура. Според мен, налице са факти, че служители в Държавния фонд са извършили престъпление по служба, вписвайки умишлено невярна информация по отношение на проверяваната фирма "ВМХ Сдружение"- Земен.


Няма коментари:

Публикуване на коментар